Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vega csillag körül volna bolygók ?

2012.07.08

Az Angliai (Egyesült királyság csillagászai) csillagászok szerint a Vega körül hasonló bolygórendszer van kialakulóban , mint a  miénk is. Megfigyelések szerint a Vega körül egy halvány porkorong övezi.S feltételezhetö , hogy  egy a Neptunuszhoz hasonló tömegü bolygó kering kb.  60 Cs.e. -re ( 9  milliárd km )a csillagtól. A Hawaii teleszkópok szerint a Vega porkorongja igen hideg kb. -180 C fokos.A porsávban meglévö szabálytalanságok, egyértelmüen bolygó, vagy bolygók jelenlétére uttalnak. A modellek szerint a Neptunusz tipusú bolygó csillagához közel alakult ki, s néhány 10 millió év alatt vándorolt jelenlegi tágabb pályájára.

 

vega.jpg

( A Vega  csillaga, távolsága 25 fényév. )

 A Naprendszerben is történhettet hasonló , a nagybolygók közül pl: a Neptunusz közelebb volt a Naphoz ,s késöbb vándorolt kintebbipályájára.De ez nem bizonyított. Maga a elgondolás már jó ideje jelen van, 2003-ban tevődött ismét fel a kérdés hogy lehetnek-e bolygói a Vega-nak, és ha van akkor azok milyenek...?

Vannak arra utaló jelek hogy a Vega körül olyan anyagkorong található melyből a nem túl távoli jövőben bolygók jönnek majd létre, s ezt több csillagász is megerősítette. Ha valaki most azt kérdezné tőlünk: vannak-e bolygói a Vega-nak ? A válasz az lenne: nincs, de lesznek. A rendszer kora fiatal, 455 millió éves, ami azt jelenti hogy már stabil bolygóknak kellett kialakulniuk a Vega porkorongjából, de még sem találtunk még bolygókat körülötte. Miért nem ?  Hol vannak a bolygók, ha egyátalán kialakultak ?  A válasz összetettebb, vannak csillagok amelyeket bár porkorong veszi körül őket, még sem alakul ki bennük bolygók, valamilyen folyamat révén megakadályozza a bolygók képződését. Vega elég idős már ahhoz hogy ott stabil összeállt bolygók legyenek, még sem sikerült még bolygó( kat ) kimutattnunk.

Van egy olyan elmélet miszerint, a rendszerben több  nagy ütközés játszódhatott le ami gyakorlatilag szétzúzzta a kialakuló bolygókat.De ez sem ad kielégítő magyarázatot hol vannak a bolygók.... Maga a planéták rövid idő alatt állnak össze ( 100 000 év, és 1 millió év közöt..) a Vega kora már jócskán a bolygók  kialakulási kora fölött van. Jelenlegi megfigyelések szerint egy planéta van, ami távol 9 milliárd km-re helyezkedik el a csillagtól. Nagy teleszkópok, kimutatták hogy ez vélhetőleg egy Neptunusz típusú gázbolygó. De ez a bolygó nem került megerősítésre.  Valószínű hogy a bolygó pálysíkja nem metszi a Föld látószögének a síkját, ezért fedési módszerrel ( ún transit módszer ) nem láthatjuk meg. Maga  a bolygó távoli helyzete miatt sem.

Jelenleg nagy mennyiségű por és gáz van a Vega körül, annak ellenére hogy ennek már rég elkellett volna tűnnie. Nagy törmeléket a kutatók ütköző bolygókknek tulajdonítsák, amikor egy vagy több bolygó összeütközik és megsemmisülnek, a törmelék anyag meg szétterül a  csillag körül.

 

bolygoutkozes-.jpg

( Vajon a Vega rendszerben bolygók ütközése zajlik le ?..)

 

A jövő teleszkópjai ami sokkal jobb felbontás, és sokkal nagyobb méréseket tudnak majd végezni, talán lehull a lepel a Vega-nak valójában hány bolygója van, és mért  van még mindig törmelék mező körülötte.

Csillagászati értelemben nagyszerű hogy épp itt a szomszédban lehetünk tanui, bolygó ütközéseknek, vagy bolygókeletkezésnek szemtanui. Vega csillag a jövőben mindenképpen több figyelmet kap majd, és várható további bolygók ( vélhetőleg nagy tömegű planéták..) felfedezése is. 

Balaton András: 2012/07/08.

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Vega

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20031201anaprendszerhez.html