Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vándorol a Lakhatósági Zóna ?......

2011.11.05

 Vándorol a Lakhatósági Zóna ?....................

 

A csillagászok az egyre fejlődő tudományok révén egyre közelebb kerülnek egy lakott bolygó felfedezéséhez.Az elmúlt időszakban az űrszondák sorra fedték fel ,hogy Naprendszerünk " teli van"  vízzel , s olyan szerves elemekkel amelyből mi emberek is állunk.Bár van víz sok helyen a naprendszerben , ott a körülmények nem megfelelőek az élet kialakulására avagy fenntartására.Az exobolygók nem mértékű felfedezésével kitárult egy még számunkra ismeretlen kapu---mi lesz ha az egyik felfedezett exobolygón életre lellünk ?

 

Sikerült már távoli exobolygók légköreiben kimutattni Oxigén/Szén/Víz jeleit. Tehát az élethez szükséges elemek nagy távolságokban is jelen vannak. Mivel ezek az általunk ismert élet elemei , feltételezhető hogy ezek a elemek " ideális-környezetben " máshol is jelen vannak----ott élet van.A Föld ideális környezetben van, ---még a Nap ún. Lakhatósági-Zónájában helyezkedik el.Ez a Zóna azonban változásokon megy át, amit a Nap sugárzási szintje befolyásol.

 

16eea019-e7f2-99df-313bf41351a7b653_1.jpg

Hajadan több milliárdévvel ezelőtt a Naprendszer Lakhatósági zónája kiterjedt a Mars és a Vénusz bolygókra is, az ember által bolygókra küldött űrszondák bebizonyították , mindkét bolygó folyákony vízben bővelkedett,---az az Lakhatósági Zónába estek.De ez még önmagában nem jelenti azt is , hogy a Vénuszon ill. a Marson megjelent volna az élet.

Szerencsénkre a Lakhatósági Zóna a naprendszerben az idők során nem sokat változott, megmaradt a Naptól kb. 1,2-0,8 Cs.e.-nyi tartományban.

 A Lakhatósági Zóna "vándorlása" nem egyedi eset lehet, ha a Naprendszerben lejátszódik más idegen bolygórendszerekben is. Az hogy valamelyik bolygón van-e élet , vagy nics egy tucat szempontot kell figyelembe venni--a legfontosabbak--a csillag típusa , a rendszer kora, ill. magának a bolygónak( bolygóknak) a típusa.(tömege).S ezekből tevődik össze a Lakhatósági- Zóna./Tartománynak is nevezik sok esetben/.A csillag típusától függ a Zóna kiterjedése, fennmaradása ill. annak változása az idők során.A bolygó típusa ez esetben Szuperföldnek kell lennie, 10 földtömegnél kisebb ideális környezetű exobolygó.

 Visszatérve a Lakhatósági-Zónára elképzelhető, hogy léteznek több millió olyan idegen naprendszerek , ahol a Zóna kiterjedése folyton változik.Ez esetben egy idegen bolygórendszerben a Lakhatósági-Zóna változásai miatt, a rendszer bolygói más-más időpontokban lesznek alkalmasak az élet hordozására ill. fenntartására.

 Ha most visszamennénk az időben 3,5 milliárd évet, saját Naprendszerünkben azt látnánk, hogy a Mars bolygó kellemes hőmérsékletű, s folyékony  tengerei vannak ---s talán élettel is találkoznánk rajta.Akkoriban a Lakhatósági-Zóna a Mars pályájjáig terjedt ki--------- más elmélet ezt vitattja, mi szerint s azt hangoztattják, hogy a Mars életre alkalmas korszaka magától a bolygó gravítácíójától függött csak.Ez részben igaz is.Visszont ezt ellentmond a Mars víz folyékony halmazállapotának a múltban, mivel a Napnak erősebben kellett sugároznia , hogy a Marson a víz folyékony maradhasson.

 

071213101403-large.jpg

 

 

Ha igazak a Lakhatósági-Zónára a "Vándorlás" elmélet akkor az "élet vándorlás" is elképzelhető egy adott bolygórendszerben.S ez teljesen új kilátásba helyezi az életről eddig alkotott elméleteinket.Ez azt is jelentheti, hogy egy adott bolygórendszerben több bolygón is nagyobb az élet valószínűsége mint azt eddig hittük volna. Lehet hogy találunk idegen életet , de az is elképzelhető hogy egyből három bolygón !!!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.