Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Többszörös csillagrendszerek bolygókkal !

2013.12.06

Az  exobolygók  világában  megszokott  már, hogy  találnak  bolygókat  csillagok körül,  ám  az  egyátalán  nem megszokott ,hogy kettős, vagy  négyes  csillagrendszerekben  találják  meg  a  bolygót !  Jelen  állás  szerint  már több  olyan   csillagrendszer  ismert  ,ahol  bolygók  találhatók. A  legfeltűnőbb rendszerek  azok, amelyekben  a csillagok  száma  a legtöbb, s  a  csillagok  típusai  eltérőek. ( például   egy  3-as  csillagrendszerben  van  egy Nap típusú  csillag,  egy  vörös  törpe, és  egy  narancsárga  törpecsillag. ). Az  ilyen  rendszerek  bolygóin  akár nap mint  nap,  több  " naplemente "  lehetséges. S  olyan  helyzet  is  előállhat (  ha  a  csillagok, és  a  bolygó tengely  körüli  forgásai  is  igazodik ! ), hogy  a  planétán  sosincs  éjszaka !  

 
A  legtöbb esetben  az  ilyen rendszerek  csillagai  messze  esnek  egymástól,  több  száz- ezer  Cs.e-re, így az egyik - másik  csillag  körül nyugodtan  kialakulhat, s  fennmaradhatnak  bolygók. Emiatt  is  van  az, hogy  az általunk  ismert  ilyen  rendszerek  zömében  csak  egy  bolygó  kering, egy  csillag  körül.   A  91 Aqr  rendszer  pl. 3  csillagból  áll,  egy  nagy  fősorozati  nap típusú  csillagból ( e  körül  kering  a  bolygó  is, 91 Aqr Ab. ) , és  két szorosabb  kettős  csillagból, amely   távolabb  esik  a főcsillagtól.
 
Hasonló  még  a   "Tatooine  bolygóként" ismert  HD 188753-as  rendszere  is.( erről  több  link  alul ! ).
Maga a  rendszer egy 3-as csillagrendszer, ami nem is lenne érdekes ha egy bolygó nem lenne az egyik csillag körül ! A csillagászok csak Tatooine bolygónak becézett HD 188753 b. exobolygót, egy olyan rendszerben van, ami 3 csillag található. Maga a főcsillag olyan mint a Nap is, HD 188753 A  színképe G8 V , és  ez a csillag körül kering maga a bolygó ( HD 188753 b ) és a kettős csillag is. A rendszer tőlünk 151 fényévre esik, a Hattyú csillagképben. Rendszer kora: 5,6 milliárd év. Vizsgálatok alapján a külső pár ( B/C )  kora bő 1 milliárd évvel idősebb mint a főcsillagé, ezért a pár később csatlakozott a főcsillaghoz, nem együtt  keletkezett vele.
 
HD 188753 b ( Tatooine bolygó ).
 
Magát a exobolygót 2005-ben találták, a HD 188753 A csillag körül, így a neve HD 188753 A b. lett. Keringési ideje 3,3 nap, és kb. 1,14 jupitertömegű. Elég idő telt el a rendszerben ahhoz, hogy ott élet alakuljon ki, igaz ezen a bolygón nem várunk életre utaló jeleket. Van olyan hét, ill. év is amikor a bolygón egyátalán nincs sötét, ekkor a főcsillag világítja meg, míg a bolygó másik oldalán a kettős pár nyújtaná neki a nappali fényt, igez ez  csekélyebb fényt nyújtana.
 

hd-188753.jpg

A csillag párosok. Az A csillag a főcsillagunk tőle  12,1 Cs.e.-re ( 1,8 milliárd km )  esik egy kettős csillag az B/C páros, peiródusa 25,7 év. A szoros pár  B/C egymástól 100 millió km-re, 156 napos keringési idővel kering. ( Keringési eltérés így 60-szoros. )
 
Vannak  elég  szép  rendszerek  is, a  Gamma Cephei A  csillag  körül  egy  olyan  jupiter  típusú  bolygó  kering, ahol  a   csillagászok szerint  hasonlít  a  Szaturnuszra, az  az  gyűrűrendszere  lehet. A  Gamma Cephei  két csillagból  áll, egy K - típusúból, és  egy  kisebb vörös  törpéből. A  bolygóról  látható  mindkét csillag. A  Kepler-16  rendszere  egyedi,  már  csak  azért  is, mert  ellentmond  az  eddigi  fennt  vázolt   rendszereknek,  itt   két csillag körül  kering  egy  bolygó ! A  bolygó neve  így  Kepler-16 A/B b.  A  csillagászok  rémálma  lett  a  Kepler-16-os  rendszer  mivel,  felrúgta  az  eddigi  összes  bolygókeletkezési  elméleteket - s a  kutatók, még  mindig nem  értik, hogyan  alakulhatott  ki  ez  a  bolygó. A  bolygóról  nézve  a  csillagok  állandóan  elfedik  
egymást. (  amolyan  ún.  csillag- fogyatkozást  idéznek  elő ). ÁBRA  lent: 
 

pia14727-43.jpg

 
A bolygót a  Kepler űrteleszkóp fedezett fel 2011-ben, a rendszer bináris csillag alkotja  egy vörös törpe csillag és egy kis K színképű csillag alkotja. A Kepler- 16 AB körül a Kepler-16 b. bolygó kering 228 napos peiródusban, 105 millió km-re a párostól. A bolygó nem nagy mindössze 0,33 jupitertömegű.
 
A bolygó hőmérsékletelete kb.  - 88  C fok  A bolygó síkja egybeesik a vörös törpe keringési síkjával, tehát a csillag fedést okoz a bolygóról nézve, és ugyan csak fedést okoz a Földről nézve is ! Ez az első ilyen csillag + csillag +  bolygó fedési rendszer. A  páros viszonylag tág rendszer  egymáshoz képest.  A Kepler-16 b. egy hideg gázbolygó, s holdjai a mi Szaturnusz bolygó holdjaihoz lehetne hasonlítani.
 
2011. Június 8-án lett felfedezve a UZ For (ab) d.   bolygó, ennek tömege 7,7-szerese a  Jupiter  tömegének, keringési ideje:  5,2 év. ( 2,8 Cs.e távolságban a csillagától  ). A bolygónak feltehetőleg több társa is van, erre utal hogy a felfedezett bolygót "d" jelzéssel látták el, s arra hogy van egy feltételezett bolygója is. 
 

kepler_16_by_binaryrising-d5e8vk5.png

Ez a UZ For (ab) c.  6,3 jupitertömegű , keringési idő kb.  15,89 év, távolsága  a  csillagától 5,9 Cs.e ( 885 millió km. ).  A bolygók távoli pályáji mutatják, hogy nagy bolygókról van szó, s hogy több bolygó van a rendszerben. A rendszer a Kemence Csillagképben van.  A UZ For d. egy bináris csillag körül kering az egyik, 0,7 naptömegű ( fősorozati de csak ennyit tudni róla..) a másik kisebb feltehetőleg egy vörös törpe ( nincs megerősítve ! ) 0,14 naptömegű.   A tagok gyorsan 2,1 óra alatt kerülik meg egymást több százezer km/h-val.
 

4-es--rendszer--korul-is--...jpg

(  Akár  4-es   csillagok körül  is  vannak  bolygók ! )

A  rendszerekben  egy  közös, nehéz  megérteni  kialakulásukat. Továbbá  a  többszörös csillagrendszerek bolygóikkal  rávilágítja  a  csillagászokat  arra, hogy  a  bolygók  sokkal szélesebb  helyeken ( olykor-olykor igen lehetetlen helyeken is )  lehetségesek ! 
 
 
Ismert  többszörös  rendszerek:
 
91  Aqr.   (  3  csillag + 1  bolygó ).
GJ 666  ( 3  csillag + több  bolygó.)
Gamma Cephei  ( 2 csillag + 1  bolygó ).?
Kepler-16.   (  2  csillag +  1  bolygó ).
LHS 6343.  ( 3 csillag, + 1  bolygó ).
HD 188753. ( 3  csillag +  1  bolygó ).
UZ For .  ( 2  csillag + 1  bolygó ).