Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Tág rendszereknél is van rend.................

2012.05.26

A HR 8799-es exo-naprendszer egy négy óriásbolygóból álló tág rendszer. Az első három nagy bolygót még 2008-ben fedezték fel, mind a három igen messze esik a csillagától, és jelentős tömegűek is.  Érdekes, hogy  bár a rendszer igen tág, a bolygók egymástól sok százmillió km-re esnek, még is egymással rezonanciában vannak, az az  egyik keringési ideje a másiknak annak a kétszerese. A Naprendszer bolygó is így " álltak be "  a Jupiter 12 év alatt kerüli meg a Napot, míg a Szaturnusz 29 év, a Uránusz 84 év, s a Neptunusz meg 164 év alatt. Hogy a HR 8799-es bolygói rezonanciában vannak egymással, jelzi a számunkra hogy a Naprendszerbeli fizikai törvények ott is jelen vannak. 

 

fg06_05.jpg

( ÁBRA: Itt a mi rendszerünkben a bolygók pályája.2005 )

 

A rezonancia kialakulása kulcsfontosságú volt, bizonyul egy adott bolygórendszer stabil egybemaradásukhoz. Bár jelenleg a legtöbb ismert exo-naprendszer bolygói rezonanciában vannak egymással, még is akadnak kivételek, ahol a pályák kaotikusak, és a bolygókra a biztos halál, illetve a száműzés vár. ( belezuhannak a csillagukba, vagy épp ellenkezőleg, kirepülnek a csillagközi térbe...) Mikor kialakul egy adott bolygórendszer már a kezdetektől elkezdődik a örök " lökdösődés " a jobb pálya eléréssért, a bolygókezdemények húzzák egymást, egyengetik egymás térbeli helyzeteiket úgy hogy azok közben nem repülnek ki a rendszerből, vagy épp nem ütköznek egymással.

Természetesen akad, olyan rendszerek, ahol a bolygók rendeződése olyan kaotikusan alakult a kezdetekkor , hogy a bolygók a szó szerint összeütköznek, illetve örökre kirepülnek a rendszerből. ( igaz ez a rendszerek igen csekély hányadánál fordulhat elő...) A HR 8799-es első bolygója ( HR 8799 e. ) egy 9 jupitertömegű óriás, csillagától 2 milliárd km-re esik, majdnem 50 év alatt járja körül fehér  csillagát. A rendszer második HR 8799 d. jelű bolygója is hatalmas, 10 jupitertömegű, 4 milliárd km-re a  csillagtól, és 112 évébe telik  egy keringés neki. HR 8799 c. is 10 jupitertömegű, 6,4 milliárd km-re kering, peiródusa már igen nagy 225 év. A rendszer utolsó ismert bolygója már olyan távolságba nyúlik, ami már igen jelentős távolság egy bolygó és csillaga közt. HR 8799 b.  7 jupitertömegű , keringési ideje 450 év, s a csillagától 10 milliárd km-re esik !  Nos ezek a világok rideg-Jupiterek, s hatalmasak. 

A rendszer felrajzolt ábrája ( alul kép ) látszik, hogy a bolygók egymáshoz képest rezonanciában vannak egymással. A HR 8799 e. jelű bolygó és a HR 8799 d. jelű keringési pályája egymásnak a kétszerese. Míg a HR 8799 e. jelű 2 milliárd km-re, addig a HR 8799 d.  kétszer olyan távol  4 milliárd km-re esik a csillagától.

 

opo1129f.jpg

( HR 8799-e rendszer, hasonlísd össze a fentivel. )

 

Érdekes továbbá az is hogy a vizsgálatok szerint maga a HR 8799-es rendszer csak 60 millió éves ( ez körülbelül 70-szer fiatalabb a Naprendszernél..) s már a bolygói " beálltak "  úgy egymáshoz képest mint a Naprendszer bolygói. ( az az egymáshoz képest rezonanciába..)  Ez véleményem szerint ékes bizonyítéka annak hogy már a kezdetekkor dinamikailag a bolygók úgy  beállnak egymáshoz képest, hogy azok a továbbiakban is egybe maradhassonak. A rezonancia kialakulása úgy vélem már a rendszer kialakulása előtt 10 000 évvel jelentkezik. Akár egy 5 földtömegű bolygóról, vagy  akár egy 10 jupitertömegű  bolygóról is van szó, a rezonancia ott is jelen  van.

A HR 8799-es  rendszer tág, bolygói  távoli pályákon keringenek a csillaguk körül. Nem biztos a HR 8799-es rendszer bolygó ott is keletkeztek ahol éppen most vannak, később is távolabbi pályára vándorolhattak. Az hogy ilyen távoli pályán lévő bolygóknál is  " rend " van, azt  jelenti hogy a rezornacia akkor is fenáll, ha a bolygók távoli pályákon  mozognak. Így a bolygórendszerek a bolygók tömegüktől, és csillagtávolságuktól függetlenül is  stabil rendszert alkothattnak. 

 HR 8799. rendszer itt:

http://exoplanet.eu/star.php?st=HR+8799

http://en.wikipedia.org/wiki/HR_8799

 

Ifj Balaton András.( 2012/05/26 )