Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szuperföldek " legek "............

2013.02.27

A Szuperföldek között mindig is lesznek rekorderek, amolyan legek,a legkisebb a legsűrűbb,  avagy a legélhetőbb. Természetesen az újabb, és újabb felfedezések folyamatosan " lesöprik " a ma ismert Szuperföld legeket. E cikk megjelenése után elképzelhető, hogy 1 hét múlva már teljesen új Szuperföldek lesznek rekorderek. A ma ismert Szuperföldekből áll össze ez a lista, s a rekorderek ( bolygók ) is ezekből tevődnek össze. Az adatok 2013. Január 1-éra vonatkoznak ! 

Kepler-42 d.    ( A legkisebb Szuperföld )

- A Kepler-42 d. a Szuperföldek családjában a legkisebb átmérővel  rendelkezik, átmérője mindössze 7300 km-er , s ezzel nem csak a Földnél kisebb, hanem a Vénusznál is. Több csillagász szerint a Kepler-42 d. az első igazi ún. exo- Mars. ( Mars átmérője: 6700 km-er, a Kepler-42 d. csak 500 km-rel  nagyobb nála..) A bolygó szílárd  felszínnel rendelkezik, hegyei vulkánjai völgyei lehetnek ezáltal. Sőt még tengere is. 0,95 földtömegű,  becsült átlagos sűrűssége 2,7 g /cm3. A bolygó egy 3-as bolygó rendszerben kering, s csillagától mindösze 2,3 millió km-re esik. ( ez 60-szor közelebb mint a Föld- Nap átlag távolság ).

 

 

427271_346839328672323_100000387774183_1169371_1124108385_n.jpg

( Egy Föld-szerű planéta, talán ilyen lehet a Kepler-42 d. is ...)

 

 

KOI-55 b.  ( A legsűrűbb Szuperföld ).

- A KOI-55 b. egy olyan Szuperföld amely sok mindenben rekordnak számít, itt először vegyük a sűrűsségét.  Mivel  átmérője kisebb a Földnél ( ismert átmérője: 9700 km-er ), s 4,4-szer nagyobb a tömege mint a Földé, így a sűrűssége is nagyobb. Becsült sűrűssége 5,5 g/cm3, így biztosra vehető a szílárd felszín.  Testvérbolygója  ( ami vele egy rendszerben kering a KOI-55 c. ) is igen nagy sűrűsségű, 5,4 g /cm3-nyi -- így nem sokkal marad el a testvérétől. A bolygó sűrűségét elnézve, felszíne épp oly szílárd mint a miénk,  függetlenül attól hogy borítja-e valamilyen óceán most a KOI-55 b.-t.

 

CoRoT-7  b.( Legforróbb Szuperföld )

- Igaz Dante Pokla a CoRoT-7 b. szuperföld, mivel itt 100%-ék hogy se élet, se folyékony víz sincs ! Becsült felszini hőmérséklete 2000 C fok ! Ez olyan magas érték, hogy csak is a kövek képesek elvilseni, s abból sem minden típusú. A magas hőmérsékletet, a közeli csillagának köszönheti, amely tőle mindössze 2,5 millió km-re  kering. Mivel a tömege 4,7 földével egyenértékű szílárd felszínnel rendelkezik, így akár folyékony láva-tengerek, tavak és folyók is lehetnek rajta. Az alsó kép szemlélteti a felszini viszonyokat, amely egy ilyen bolygón  lehetségesek.....

 

reddwarf_nielsen_1440.jpg

( CoRoT-7 b. exobolygó, egy nem túl emberi világ...)

 

 

KOI- 55 c.   ( A legkisebb tömegű Szuperföld )

-A Szuperföldek  családjában a legkisebb tömege a KOI- 55 c. jelű bolygónak van. A KOI- 55 c.  a Föld tömegének a 66%-át képviseli, amely így egy ún. exo-Vénusznak tulajdonítható. A Jupiter típusú bolygók százai ismertek, s kevés elenyésző számúak, azok amelyek a Föld tömegét  meghaladó illetve az alatti elérők. Jelenleg csupán két olyan szuperföld ismert amely 1 földtömeg alatt vannnak.

 

 GJ 667 C c.  ( A legélhetőbb planéta ! )

- Bár van több élhető jelölt, még is a csillagászok körében a legjobban a GJ 667 C c. jelű Szuperföld az amelyen az egyik legnagyobb az esély a földön kívüli élet létezésére. Mai kutatások már képesek egyfajta átlagos hőmérsékletet kikövetkezettni ( avagy kimutattni..) egy távoli bolygó viszonyairól.A GJ 667 C c. egy olyan Szuperföld amelynek szílárd felszíne van, és  nagy valószínűleg  az ún. lakhatósági Zónában kering. ( Ez azt jelenti hogy nem csak hogy folyékony  víz lehet rajta, de akár élet is.....) Vizsgálatok szerint a felszini hőmérséklet   5 C fok, és -10 C fok körüli.  Ez elég kellemesnek tudható be, ha  csak a legtöbb szuperföldet is vesszük  figyelembe. Ugyan is a legtöbb bolygó oly közel esik a csillagához, hogy ott nem hogy a víz nem képes megmaradni, még a vas sem !  Tehát a GJ 667 C c. Szuperfölön a csillagászok szerint minden adott egy ideális környezet kialakulására,  ahol élet burjánzhat.

 

OGLE-05-390L b.  ( A leghidegebb Szuperföld ).

- Az általunk ismert Szuperföldek zöme forró, ( mint azt a fenti  sorokban  is olvashatóak ) s kevés akad olyan amely felszini hőmérséklete a fagypont alatt van. 2005-ben a csillagászok egy vörös törpecsillagot  tanulmányoztak, amely körül egy kis tömegű bolygót ( Szuperföl ) azonosítottak. Csillagászok  kiszámolták a bolygó távolságát a csillagától, és nem mindennapi  eredményre jutottak, a OGLE-05-390L b. bolygó  kb. 315 millió km-re ( 2,1 Cs.e. ) kering  halvány csillaga körül. Felszini hőmérsékleti adatokat is vizsgáltak, miszerint a  planétán -230 C fok van. Ez nagyon  hideg, ha egy Szuperföldről is beszélünk. Jelenleg nem sok rideg-Szuperföld ismeretes. Az OGLE-05-390L b. az egyik e közül. Felszínét vastag jégrétegek, boríthatják, légköre metán, és egyébb könnyű elemű gáz alkothatja.

images.jpg 

 

A Szuperföldek világa  sok mindent rejthet még amit ma még vagy nem tudunk, vagy még nem is sejtünk ! Ezért a spekulácíók , amik néha a cikkeimbe  elhangzanak akár igazak is lehetnek. 

 

Ifj. Balaton András. ( 2013/03/04 ).