Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Szuperföld rendszerek ( komplett rendszerek ! )

2013.02.01

 Ismert immár több olyan komplett bolygórendszer amikben csak szuperföldek találhatók. Így ezen világok zöme túl forróak az élet szárámra. Visszont vannak ideális felszini hőmérsékletű szuperföldek is ! A cikkemben felsorakoztatott bolygórendszerek csak is szuperföldekből állnak, és mind külön-külön világokat alkotnak. A legtöbb Szuperföldön ( kb. 3 földtömegig...) ideális helyen ( pályán ) a csilaguk körül akár élet is megjelenhet rajtuk. Sajnos azonban az itt megemlített szuperföldek mind, a Lakhatósági Zónán kívül esnek.

 

HD 20794. rendszer: 

A rendszer egészen kicsi , három bolygót számlál, ami egy fényes forró  ( G 8 V típusú ) csillag körül keringenek. Bolygóinak a tömegei 2- és 4 földtömegűek. Ami azt jelenti , hogy szilárd felszínű világok. Sajnos azonban a bolygói mind 1 Cs.e.-nél bellyebbi pályán mozognak a napjuk körül. Emiatt a szuperföldeken igen magas a hőmérséklet. Vélhetőleg több száz C fok. Érdekes megemlíteni, hogy ha ezen szuperföldek bármelyike a csillagától megfelelő távolságra esne , akár még folyékony víz is lehetne rajtuk.  Mind a három szuperföld az ún.  forró- Szuperföldek osztályába artoznak. 

HD 215152. rendszer:

A bolygórendszer három Szuperföldet alkot, mely egy K színképű csillag körül keringenek. Színtén nagyon közel esnek a bolygók a csilagukhoz, átlagosan 0,06 Cs.e. bolygói 2-6 földtömegig terjednek. ,s közeli csillagukat elnézve a felszini hőmérséklet itt is magasabb a " kellettnél ", az az a víz folyékony tartásához.  Érdekesség, hogy a szuperföldek égboltjain egy erősen fényes narancssárga csillag ragyog. A rendszer két belső szuperföldje, ( HD 215152 b. és HD 215152 c. ) szílárd felszínű világok. A rendszer bolygói így is a forró- Szuperföldek osztályába tartoznak.

 

planet_x_v6.jpg

( Vajon mennyi ilyen rendszer van ?  A válasz: sokkal több mint azt hinnéd !!! )

 

HD39194. rendszer:

A HD 39194-es rendszer hasonló mint az előző,  ugyan úgy három szuperföldből áll, és ugyan úgy K színképtípusú csillag körül keringenek. A 2011-ben felfedezett rendszerbolygói mind 1 Cs.e-nél bellyebb keringenek pályájikon. És ezen bolygók is elég forróak ahhoz hogy életet talájunk rajtuk. Bolygói 3-5 földtömegig terjednek.

kepler-gas-giant-2.jpg

HD 40307  rendszer:

A legjobb  példája a szuperföld rendszereknek , jelenleg ez a legnépesebb és legjobban átlátható ilyen rendszer amit ismerünk. Hat szuperföld kering egy K színképtípusú csillag körül, bolygói 1 Cs.e-nél is belyebb keringenek. Ez egy  apró ,bár népes rendszer, s bolygói mind rezonanciában vannak egymással, akárcsak a Naprendszerben is,  így az itteni bolygók átlagosan 8 millió km-re esnek egymástól ( ami jelentősen csekélyebb távolság mint a  Naprendszer bolygói közti távoság..  ) A belső szuperföldek ( HD 40307 b. HD 40307 c, és a HD 40307 d. ) ún. forró-szuperfödek , míg a külső bolygók valamivel " hidegebbek "  és itt már elképzelhető valamiféle életformák ( HD 40307 f. és a HD 40307 g. bolygók ) 

 

                  scortching_planet_v3.jpg

(  A szuperföldek zöme egy ilyen forró világ, életre alkalmatlanok ! )

 

Kepler-42  rendszer:

A Kepler-űrteleszkóp által felfedezett  Kepler-42-es rendszer is egy egészen érdekes és " apró " bolygórendszer. Három szuperföldet számlál 2- 0,9 földtömegig, és mindhárom szílárd felszínű égitestek. A rendszer olyan csekély méretű, hogy a legkülső bolygó is ( Kepler- 42 d. jelű ) 0,01 Cs.e-re kering a csillagától. Csillaga típusa jelenleg még nem ismert pontsan, de valószínű hogy ezen bolygók is a forró kategóriájába tartoznak. 

tau Cet  rendszer: ( FELÉTELEZETT ! )

Meg kell említeni a tau Cet  rendszerét, amely jelenleg a feltételezett közöt szerepel. A rendszerben 5 szuperföld található, pályáik egy kivételével 1 Cs.e-n belül  vannnak, ( a  tau Cet f.  jelű szuperföld 1,3 Cs.e-re esik a csillagtól ) Bolygói 1-6 földtömegűek, s a belső négy szuperföld biztosra vehető, hogy a forró- szuperföld osztályába esnek. Mivel a csillaguk egy G8V típusú így a pár millió km-re keringő bolygók számára igen kellemetlen  forróság uralkodik. Érdekes megemlíteni, hogy épp a belső 4 bolygó szílárd felszínű  ( legfőbbként a tau Cet b.  amely 1,9 földtömegű , ezzel a tömeggel akár a Föld testvérbolygója  is lehetne..) Ha ez a négy boygó akármelyike megfelelő távolságra esne a csillagtól , akár élet is lehetne rajtuk ! A tau Cet f. szuperföld visszont már jó távolságban van ahhoz , hogy ne  perzselje fel a csillaga, és  ne essen olyan távol tőle, hogy megfagyon. A 6,6 földtömegű tau Cet f. az élet egyfajta formája is megjelenhet rajta, bár tömegét tekintve felszíne már nem szílárd, még is légköre és esetleges hodja akalmas lehet az élet egyfajta formáinak fenntartására. Visszont vannak olyan kutatók, akik szerint a tau Cet f. is egy visszonylag forró világ, és emiatt életre alkalmattlan.

 

Ajánlom figyelemtekbe :

http://www.billionplanetsquest.com/p/kepler-planets.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Kepler-42c
http://en.wikipedia.org/wiki/HD_40307

http://en.wikipedia.org/wiki/Tau_Ceti

 http://exoplanet.eu/catalog/

Ifj. Balaton András ( 2013 / 02 / 01 ).