Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Színképből kimutatható a bolygók léte !

2012.06.14

Csillagászok sok féle módszert alkalmaztak már , hogy exobolygókat találjonak idegen csillagok küröl, de nem rég tudósok egy csoportja arra a következtetésre jutott, hogy maga a csillag anyagából kimutathatók a bolygói ! Nos ez elég érdekes feltevés, ennek kutatása még folyik, jelenleg úgy áll a dolog, hogy az elmélet megállja a helyét. Ha egy csillag színképéből " leolvasva " olyan rendelenes anyagok mutathatók ki ami például ""nátrium """", az arra utalhat hogy egy bolygóját nyelhette el valaha, illetve arra is hogy jelenleg is vannak planétái.

Hajdan a csillagok amikor még fiatalok voltak bekebelezhettek egy-egy ifjonc közeli bolygóját, a bolygó anyaga egybevált a csillagéva, de nem oszlott szét teljesen a forró plazmában, a bolygó " hanvai " mái napig a csillag légkörében lappang. Vannak utaló jelek egyes csillagoknál hogy színképük alapján több bennük a " rendelenes anyag " ami egy átlagos csillag anyagában nincs jelen, vagy csak kevés arányban van benne.

 

image_1.jpg

( egy csillag elnyeli közeli bolygóját.....NASA. kép.)

 Csillagászok körében bár ez a elmélet nem nagyon fekszik, mondván egy csillag több ezerszer nagyobb tömegű egy bolygónál, és ha el is nyel egy bolygót, akkor az rövid időn belül teljesen elenyészik a csillag szuperforró anyagában. Nos ezidáig, értem is, de olyan nincs hogy egy csillag elnyel valamit, s azt úgy teszi hogy semmi látszata nincs. Némi jel ( csilag színképében ) csak van arra nézve hogy az a csillag hajdan egy nagyobb bolygót kebelezett be.Egy csillag elnyelheti bolygóját anélkül hogy annak semmi nyoma ne maradjon ? Kutatók ezt a választ keresik most, véleményem szerint: nem. Ugyan is mindenképpen kell valamilyen  anyagi tulajdonságot mutattnia a csillagnak, legalábbis az elnyelődés követő pár millió évben biztos.

Fontos itt az eltelt  idő és az elnyelődött bolygó tömege és  magának a csillag tömege is. Ha minél nagyobb egy bolygó tömege annál nagyobb " nyomot hagy " a csillaga légkörében, amint elnyeli a bolygó szétmállik a légkörben, de időbe talik az anyagnak eloszlani, s itt  van a hangsúly, egy csillag légköréből csak akkor tudjuk kimutattni hogy hajdan egy bolygó nyelődött el benne, ha maga a bolygó anyaga még nem teljesen oszlott el benne. Maga az elnyelődés utáni pár millió éves időszakig még elég nagy pontosságal állítható a " bekebelezés " bűntette. Minél több idő telik el a csillag légkörében annál jobban felszívódik bolygója anyaga. De még így is kimutatható,de már csak közvetetten, s csekély arányokabn.

 

20100119_exo_spektrum_2.jpg

 

Ismerünk olyan csillagokat amelyek nagy bizonyossággal már nyeltek el bolygókat, s ismerünk olyanokat is amik alig pár millió év múlva el is nyelik bolygóikat. Az egyik leghíresebb ilyen csillag a V838 Monocerotis csillag. Ez a Földtől 20 000 fényévre esik tőlünk, és a megfigyelések szerint 2002-ben a csillag térfogat növekedésével elnyelt 3  ( legjobb esetben is kettő ) közeli bolygóját, mivel ezt a itteni földi teleszkópok is észlelték, így a bolygók nem lehettek kicsik, ( ha egyátalán bolygókról volt szó....de ezt már sosem tudjuk meg biztosan.). Ha igaz a bolygó elnyelődés akkor  a V838 Mon. csillag légkörének elemzéséből kideríthatő az " igazsság ", valójában bolygókat nyelt-e el ? 

 

starburst_montage.jpg

 

                   ( V838 Monocerotis csillag, vörös óriás élete végén..NASA ).

Más több tucat csillagot kell megvizsgálni, főleg idős vörös óriásokat ( ami hasonló a V838 Mon. csillaghoz is....) s ezek alapján tudunk következtettni magára a csillag ( s rendszere ) múltjára is, voltak anno bolygói, vagy sem. Hatalmas távolságból tudunk csak csillagok színképét vizsgálni, de ebből a távolságból is már  van igen jó színkép, s ha nagyon kielemezzük, akkor fellelhetők benne egy régi bolygó " hanvai ".

 

( Ifj. Balaton András. 2012/06/14. )

Forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/V838_Monocerotis

http://hu.wikipedia.org/wiki/Az_exobolyg%C3%B3k_keres%C3%A9s%C3%A9nek_m%C3%B3dszerei

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20030725ujabb.html#