Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Színkép által kimutatható az élet ?......

2012.02.13

Ismerünk már vagy 800 exobolygót, és ebből kb. 70 szuperföld, de még ebből a oly kevéske bolygóból is ki kell szűrni azokat amelyek vagy túl közel vannak a csillagukhoz ( s ezáltal igen forróak, felszinük nem egy esetben 500- 1500 K hőmérsékletűek...) vagy épp a tömeg az ami túl magas . Vajon egy igen nagy élességű űrteleszkóp képes lenne kimutattni csupán a színképek alapján egy több fényévre lévő bolygó esetleges élet jeleit ? S ha ki is mutattnánk egy színképbe hogy  " ott " élet van, az még kevés lenne hogy a társadalom hidjen nekünk ? S ha az időt vesszük alapul, még nem biztos hogy az a "élet" amit azonosítottunk még most is jelen van azon a bolygón.

Itt ebben a cikkemben szemügyre veszem, hogy ha valóban találnánk rá bizonyítékot ( színkép alapján ) akkor mennyire bízhatunk abban hogy ott tényleg élet van, és hogy valójában azt találtuk meg.

transitspectrscopy.jpg

A Csillagászok csekély tudásuk van az exobolygókról, ez a nagy távolságnak tudható be,illetve ha életet is akarunk keresni az "idő"  tényezőjét is figyelembe kell venni ! Vágjunk bele akkor a közepébe, az életre alkalmas világok csak is szuperföldek lehetnek ( a nagy holdak is esélyesek de itt erről nem teszek később említést....) ezekből ma már kb. 70-et imerünk,többésük igen közel van a csillagához, ami miatt ily távolságból legalább 90 %-os bizonyossággal kimondhatjuk hogy a felületi hőmérsékletük sok esetben 500- és 1700 K körül mozog. Nos ezek az igazi Pokoli világok, az életre nem igazán alkalmasak, tehát ideális hőmérsékletű világ kell.

Ilyen a nem rég talált GJ 667C c szuperföld, vagy a Gliese 581 d. is--ezekről a Csillagászok úgy vélik hogy "élhető" világok.Nos a tudósok a színképek alapján próbálnak " kutakodni" élet után...igen csekély annak a esélye hogy egy ilyen szuperföldekről érkező fényt képesek vagyunk, befogni és elemezni. De nem elképzelhetetten...!!!! Távoli bolygók légköreit vizsgálni igazi kihívás , a csillaguk erősebb fénye sok esetben milliószorosa a bolygó fényességének. Tételezzük fel, hogy valóban képesek leszünk távoli világok színképét felfogni és elemezni, mi derülhet ebből ki, és vajon ha ki is " olvassuk" belőle az élet létét, akkor az emberiség ezen igen csekély bizonyíték alapján elfogadná ezt a felfedezést ?

 

Az exobolygók kutatásának egészen új korszakába léptünk 2010 elején amikor egy távoli exobolygó légkörének sikerült színképét rögzíteni- a felvett színkép minden bizonyosságal elárulja a tudósoknak, az adott exobolygó légkör összetételét , sűrűségét, összetételét, --- az az viszonyait. Így az esetleges élet nyomai is elvileg kimutatható a színképből. Ha ott élet van, az megváltoztassa a saját bolygója légkörét , ezáltal az eltérést ( egy normális légkörtől, amit egy ilyen világnál várnánk..) észrevesszük, akkor ott vagy élet van, vagy élet volt. Viszont a felfedezéshez tudnunk kell azt is, hogy a jelenleg vizsgált színkép az adott bolygó távolságából adódóan a múltjába tekintünk---attól függően milyen messze  van éppen. Ha pl egy szuperföld 3000 fényévre esik tőlünk, a jelenleg vizsgált színképe , a múltjába ad betekintést -- az az 3000 évvel ezelőtti állapotában látható. S a jelenlegi  állapotokat  nem ismerhatjük a vizsgált bolygón.

Ha pl a 51 Peg b. gázbolygó egy föld típusú bolygó lenne, s színképét vizsgálnánk, s az tünne ki belőlle hogy lakható, akkor az 50 évvel ezelőtt 100%-ék hogy lakható volt, de ma igazi képét ( felszini körülményeit ) nem ismerhetjük, 50 év az nem sok, s egy bolygó légköre nem megy át nagy változásokon csekély 50 év alatt. Ha pl ugyan ez a bolygó távolsága 100 000 fényévre esne,. ott már nagyobb lenne  a életre alkalmassági index, a távolság nővelésével csökken a lakhatósági indexe. Ennek  a  távoli világnak a színképét 100 000 évvel ezelőtti állapotában látjuk ami már elég sok ahhoz hogy a légkör drasztikusan megváltozzon, de ez még mindig nem biztos hogy olyan nagy változásokon ment át 100 000 év alatt ami el lehetettlenítené az életet a bolygón.

Véleményem szerint, minél távolabb tekintünk a "múltba" annál kisebb az olyan szuperföld életre alkalmassági Indexe, az az annál nagyobb a valószínűsége hogy ott azon a világon amit éppen vizsgáltunk, jelenleg is fennálnak azok a körülmények.

 

fantazia-vilagok...jpg

 

1000 fényév az a körzet amin belül ,ha találunk olyan bolygót melyből  a színképéből kimutatható a lakhatósága, eléggé nagy bizonyossággal ma is álíthatjuk hogy az a bolygó lakható ( lakott ). Ezt a arányt ma én 90-98 %-ra adnám meg, kicsi az esélye annak hogy valami váratlan esemény csekély 1000 év alatt megváltozzon a légköri viszonyok. Szóltak olyan hírek is hogy távoli bolygók " szupervárosainak"  fényét kellene felfognunk, ezáltal minden kétséget kizárólag bebizonyosodna az idegen élet..... Ez igen nagy ki hívás lenne, olyan mintha egy öngyújtó fényét kellene meglátni 10 000 km-er távolságból.( s elemeznni is ! ) Tehát  a jelenlegi precíz műszerek még nincsenek a kezünkbe hogy igazi szuperföldek légköreibe tekintsünk bele. De eljön az a idő amikor már a szuperföldek légkörelemzése lesz mindennapos, s életet is találunk---s erre már szerintem nem kell sokat várni.

 

( ifj.B András-)