Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Ős-bolygó kontra Neutroncsillag !

2012.01.28

A PSR B1620-26-os neutroncsillag  ( ez a M4 jelű gömbhalmaz tagja ) tőlünk kb. 7000 fényévre a Skorpió Csillagképben található.Az égitest egy nagy tömegű csillag maradványa, amely egy csillag halála után hátramaradt magját képviseli. A kutatók vizsgálták ezt a égitestet és azt találták hogy a térbeli mozgásában ingás mutatkozott-- az az radiális sebességében-- ez arra utal hogy valami "rángatja" a csillagtetemet. De mi ? A csillagászok mivel nem mutattak ki semmilyen társ csillagot , a láthatatlan kisérő nem  lehet más mint egy exobolygó, ( vagy barna törpe ).Későbbi mérésekből kiderület hogy a neutroncsillanak még is van egy forró társa egy fehér törpe személyében.

Tehát a neutroncsillag nem egyedül van, ha nem van egy távolabbi fehér törpe kisérője is ! A neutroncsillag térbeli mozgásáben azonban a fehér törpe nem ingatta annyira ki hogy az kicsiny köröket " bugdácsoljon" maga körül. Tehát a neutroncsillag körül kell lennie még egy 3.ik tagnak ! A harmadik tag mozgása hat legjobban a neutroncsillag mozgására, s még mindig nyitott volt a kérdés, mi lehet ez a tag ? ( barna törpe, exobolygó  vagy  valami más...) A kutatóknak nagyon nehéz dolguk volt, mivel ki kellett szűrni a fehér törpe által gyakorolt hatást a neutroncsillagra, s így meglellni a titogzatos társat.Miután ezt megtették az adatokból már kitünt hogy egy bolygó tömegű test a 3.ik tag, tömege 2,5-szerese a Jupiterének, és igen távol kering pályáján a csillagtetemtől 3,4 milliárd Km-re. ( ez kb. a Nap-Uránusz távolság )

 

rx_j1856.5-3754.jpg

 

A neutroncsillag maga egy igen idős ( feltételezések a mérésekből születtek )12 milliárd éves csillagtettem, ami a bolygójára is igaz---az az igen idős egyedi korú Ős-bolygót találtak a csillagászok.( természetesen felmerüt az is hogy ez a bolygó II. generációs , az az csillaga pusztulása után keletkezett a fennmaradt anyagból, de ez kizárták a kutatók, mert a fehér törpe nagy valószínűség szerint nem nagyná kialakulni a távoli bolygót,..)

Eddig nagyon kevés bolygót találtunk neutroncsillagok körül. Igen elszigetelt esetek ezek, ahol a bolygók a csillag halálát is túlélve hűségesen keringenek pályájjukon.A PSR B1620-26 b.   exobolygó az egyik legősibb ún. Ős-bolygó , amely 2-3 szor olyan idős mint a Föld, és még akkor keletkezett mikor a Világegyetem még csak 1 milliárd éves volt. Ez azt is jelenti , hogy a Univerzum korai szakaszában is képződtek bolygók csillagok körül. Ez jó hír a bolygó kutatók ( ún. bolygóvadászok )  szemszőgéből ugyan is nem csak Föld korú bolygókkal van teli a világűr hanem idős bolygókban is bővelkedik. Igaz ebből nem sok lehet csupán az eredeti bolygókank pár százaléka lehet csak.( kb. 5 % ) Az Ős-bolygó hajdan egy hatalmas csillag körül keringett nagyábból ugyan olyan távolságra ahol most van, a csillagtetem most 1,35 naptömegű, az az rég ennél nagyobb tömege volt, kb. 8  naptömegű.

Fehér törpe......................

A kisérő valaha egy magányos csillag volt, s nem tartozott a PSR B1620-26-hoz , később csatlakozhatott a rendszerhez, ez viszont nem befolyásolja a bolygó mozgását illetve helyzetét.Bár érdekes látvány lehet a bolygóról nézve a fehér törpe és a neutroncsillag. Egy fényes kék pont az égen , amely egy ugyancsak ( da halványabb ) fényes pont látszik ---ez egy festménybe illő kép, amelyet csak a PSR B1620-26b-ről lehet látni.

Csupán pár millió évig élhetett a csillag , összeroskadt, majd hátramaradt egy sűrű mag-- maga a  neutroncsillag. A bolygó a csillaga pusztító összeroskadásában nem pusztult el, pályán maradt és azóta is kering körülötte. Elképzelhető, s valószínűsíthető is hogy a csillagnak voltak még közelebbi bolygói, de ezek a csillag összeroskadásakkor elpusztultak. Viszont az is jó hír hogy ha már ismert a PSR B1620-26 b. bolygót távoli pályán, akkor feltételezhető hogy vannak még távoli pályán további bolygók is. Ezt azért feltételezem, mert  a központi csillag eleve nagy tömegű volt, nagyságra révén, több bolygó keletkezhetett körülötte 12 milliárd évvel ezelőtt, s ezekből maradhatott fel nem egy , hanem akár 2-5 bolygó kisérő is. ( bár ez feltételezés, de nem szabad  figyelemetlen kívül hagyni...) A további bolygók jelenlétére utaló nyomokat egyelőre nem látunk.

A bolygó még olyan anyagból keletkezett ami még az Univerzum korai szakaszából ( életéből) maradt, az az elég tiszta Hidrogén és Hélium alkothatja a Ős-bolygót. Nem igen lehet  ezen a bolygón szenyezettebb anyagok, ( ammónia, vagy metán..) vagy, ha  jelen vannak ezek az anyagok az igen kis mennyiségben lehetnek csak jelen a bolygótestben. A bolygó sűrűssége nagyobb lehet egy átlagos gázbolygótól, mivel igen idős , a térfogata már jelentősen csökkent, ez meg növelte a sűrűsségét.  Holdjai hogy vannak-e nem lehet tudni, de nem elképzelhetettlen.

 

A PSR B1620-26 b.  bolygó és a neutroncsillaga tökéletes kutatási tárgy az Ős-bolygók és csillagaik kutatásához, és megértéséhez. ha egyre több Ős-bolygót fedezünk fel, ( legyen az akár egy ősi neutoncsillag vagy más égitest típus körül is..) egyre jobban megismerjük a Ős-bolygók valódi titakait, és tulajdonságaikat.

                           ( Az Ős-bolygók  témája külön van taglalva !!! ) 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gali87@vipmail.hu

(Galida87, 2012.02.05 22:28)

nagyon jó kis cikk....tényleg...gratula András ! Elképesztő mik nincsenek odakint a űrben..D