Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Óriáscsillagok körül igen is van bolygók !

2011.11.05

 Vannak-e bolygói egy hatalmas csillagnak ? Ma erre a válasz: Igen.

2006-ban a Nagy Magellán Felhőban ( NMF ) óriáscsillagokat vizsgáltak amikor két érdekes hatalmas csillag körüli anyagkorongot azonosítottak.Ezek a korongok elég jelentősek ahhoz, hogy a sugárzó óriáscsillagok körül változatos bolygórendszer alakulhasson ki.A kutatók eddig, azt hitték nem alakulhatnak ki bolygók fiatal nagyon erős sugárzó csillagok körül.Nos ez a  elmélet megdőlt. Fotoevaporácíó ( erős csillagszél következtében létrejövő áramlat) miatt stabil bolygók keletkezése nem lehetségesek---mondta ki egy régi elmélet, ami mára el van felejtve.Mivel a NMF-ben találtak ilyen típusú csillagok körül formálódó bolygócsírákat.

 

exobolygo-hiperorias-korul..jpg

A R66-os csillag anyagkorongja elég kiterjedt ahhoz, hogy ott bolygók lehessenek.A csillagok bár töllünk 170 000 fényévre esnek vizsgálatuk mégis könyebb, mivel elég fényesek.A korongok kiterjedései kb. 120- 2500 Cs.e ( Csillagászati Egység )

 

sun_rg_astr0707.jpg

 

Az űrteleszkópok megerősítették, hogy a korong amorff szerkezetű szemcsék vannak benne, ami a fiatal bolygók keletkezésénél fordul csak elő. Ezen felfedezések alátámasztják, hogy ilyen hatalmas hiperóriás csillagok körük is kialakulhattnak stabil bolygók, az erős sugárzás ellenére. Viszont , ha itt ki  is alakulnak bolygók azok nem lesznek hosszú életűek, a csillaguk csak pár millió évig élnek aztán hipernóvarobbanásba vesznek el.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.