Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagy bolygók nélkül nincsenek kicsik bolygók ?!

2013.03.17

Kutatók már jó ideje  kutatják a Naprendszer ( és más távoli bolygórendszerek ) kialakulását, s egyre jobban " beleásva " egyre tisztább képet kapnak a  Csillagászok hogyan is jöttek létre a Naprendszer bolygói ( köztük a Föld is ) s más idegen bolygók is. Egy a múlt héten közétett  új bolygókeletkezési modell  szerint egy a rendszerben keringő óriásbolygó (k) elősegítik a   bolygórendszer belsejében ( csillaghoz közeli térség )  kisebb bolygók létrejöttét. Ezzel a kutatók nem azt akarják mondani hogy "  nagy bolygók nélkül nincsenek kicsik "  csak azt , hogy jelentősen  szerepe van a nagybolygóknak abban, hogy egy adott  rendszernek  kis tömegű bolygói jöhessenek létre. Saját Naprendszerünkben ha nem létezne a Jupiter vagy akár  a  Szaturnusz bolygók, lehetséges hogy  a  Föld meg sem volna ma. A Jupiter típusú bolygók jelentősen befolyásolják egy adott rendszer  fejlődését, s   hatással van  a többi bolygók  fejlődésére is !

 382634_306702139351933_100000364496302_1003029_1156697792_n.jpg

( Egy bolygórendszer ahol a külső tartományban keletkezik a nagy bolygó , belül  meg a  " védelmet  élvező " kis bolygók, de ez korántsem vagy így mindehol........)

A cikk szerint amit a amerikai egyetemisták hozztak nyilvánosságra, taglalja  azt is hogy hogy ahol egy nagy bolygó létrejött  azt már  nehéz elpusztítani, az az stabilan a  rendszerben marad, és  " beleszól " a többi bolygó fejlődésében és ún. pálya zavarásában ill.  egyengetésében. Természetesen pusztító hatású is lehet egy nagy tömegű bolygó, ha az épp tömege révén oly  hatalmas hogy nem képesek kisebb bolygók sem fejlődni. Természetesen még nem ismerjük a Puzzle  minden darabját, de jelentősen kiraktuk már a képet !  S a nagy tömegű  bolygók  jelenlegi állás szerint  " szükségszerűek " a kisebb bolygók   kialakulásába, és  azok további  fejlődésükre. A  Naprendszer  nem "egyedi " rendszer mint azt  már  több kutató is állította, vannak hasonló rendszerek hozzá, és  fedeznek is fel majdnem minden évben, de maguk a rendszer   tulajdonságai ( bolygók tömegeik, távolságaik a csillaguktól stb..) mind  önmagában is egyediek.

Jelenleg elég nagy fejtörést okoz a Csillagászoknak, az hogy vannak óriásbolygók ( sok esetben  ) csillaguktól  alig  pár millió km-re. Itt nem keletkezhettek, de akkor hogy kerültek oda  ott ahol most vannak...( ? ) Érdekes egyfajta matematikai dinamika az ahogy a nagy bolygók a  rendszer külső  tartományaiban vannak, míg a kicsik belül ( az esetek többségében természetesen..) így megóva a belső kisbolygókat a  rendszer  kívülről érkező veszélyektől. Önmagában a Jupiter  bolygó is ezt teszi, egyfajta " hatalmas Pajzsként " van jelen a Naprendszerben, s a kívülről érkező veszélyes   aszteroidákat,  vagy üstökösöket  nagy részüket kipenederíti a  rendszerből.

Ebből az következik, ha lakható bolygót akarunk  találni, akkor az adott rendszer  dinamika szinten is jelentősen meg kell  vizsgálni, nem elég  csak az hogy egy   ideális  környezetben lévő ( Szuperföld ) találjunk, ennek ideális " kozmikus "  környezetben  is kell lennie. Ez nem jó hír a  SETI  kutatói számára, mivel ezzel  is nehezül megtalálni a  keresett földönkívülieket. Egy olyan rendszerben ahol lakható bolygó van,   nagy valószínűség  szerint  fontos legalább egy nagy tömegű bolygó -- mely  védelmet  nyújt a lakott bolygónak. Ideje lenne  végre rangsorolni, hogy egy adott  Lakható Bolygónak milyen  kitériumoknak  kell  megfellelnie , ahhoz hogy ott élet legyen, s nem  csak a szerény Lakhatósági Zónára hagyatkozni.

 

Ifj. Balaton András. (2013 / 03 / 17 )