Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Megavárosi fények, fotoszintézisek exobolygókon !

2012.03.21

A tudomány folyamatosan mutat újat, a Szuperföldek részletesebb vizsgálatával, hatalmas kapuk nyílnak ki az idegen életformák utáni kutatása terén. A Szuperföldek olyan exobolygók melyek tömegben  és méretben hasonlítanak a Földre, ez >10 földtömeg körüli égitestek. Tudósok szerint a földönkívüli élet  keresése szempontjából a Szuperföldek az elsődleges célpontok. De melyiken lehet élet ? És hogy találjuk meg 200 billió km-ről ? És ha ki is mutattjuk hogy "ott vannak"  mennyire lehetünk biztosak abban, hogy léteznek is ? Ezek jó kérdések, s nem ma kapunk válaszokat rá. Bizonyosan  halloták már hogy képesek vagyunk egyes exobolygók színképét rögzíteni, nos ez rendkívül nehéz felada, ugyan is a csillaga sok esetben 10 milliárdszor is fényesebb magánál a bolygónál, s minél kisebb egy bolygó fénye annál csekélyebb.

earth_night_by_xxthedeaddogxx.jpg

Csillagászok szerint eljön az a idő amikor más világok színképét vizsgálva életre alkalmas bolygókat  illetve életet hordozó bolygókra lelünk. Ez úgy nézz ki hogy egy igen precíz ( a Hubble űrteleszkópnál 100-szor élesebb ) űrteleszkóp leképezi a távoli szuperföldekről  visszavert minimális fényt, ezt a fényt a tudósok rendkívül pontosan kielemzik, s ebből a  csekély "fény forrásból"  megtudhatjuk hogy van-e a vizsgált szuperföldön esetleg fotoszintézis, vagy élet. Feltételezük, hogy ha vannak rajtunk kívüli civilizációk akkor  hasonlóképpen építenek, és élhetnek mint mi, az az fotoszintetizálunk, és némileg megváltoztatjuk saját légkörünk összetételét. Sőt akár megavárosokat is építhetnek, amik a mi nagy városainknál ( Tokió, és New York ) sokkal nagyobban  és lakotabbak.

 

Nem kizárt hogy a jövő űrteleszkópjai távoli civilizácó szupervárosainak fényét " fogja be ". Ha csak az egyik jelenséggel találkoznánk, az megváltoztattná az egész emberiséget ! Fotoszintézis, vagy Megavárosok fényei, bármelyiket is találjuk meg ( vesszük a jeleit a színképből.........) előbb hatalmas felfedezés lesz, mert akkor bebizonyosodik hogy nem csak mi vagyunk egyedül.

 

 

( Ifj Balaton András- 2012-03-21 )