Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lista a élhető bolygókról ?

2012.07.29

 Lista készül az ún. élhető exobolygókról ( Szuperföldek ),  amerikai és a európai kutatók egyaránt összevetik az adatbázisukat és készítenek egy olyan táblázatot amiben csak olyan világok szerepelhetnek ahol az életnek a legkisebb valószínűség szerint is kialakulhat. Nos ez a táblázat,---- vagy lista  ahogy a kutatók nevezik---nem sok világot fog magába számlálni. Jelenleg csak nem 800 exobolygó ismert ( 2200 feltételezett ) ebből is 65 az ami Föld szerű, az az Szuperföld típusú, s még ebből a 65-ből kell " kiszűrni " a  vélhetőleg lakható bolygókat.

 

e7143_aeo.jpg

( Vajon mennyi az a Szuperföld ami lakható...?  )

 

Kutatók figyelembe vesznek nagyon sok feltételt, a legfontosabbak a felszíni hőmérséklet ( ahhoz közelinek kell lennie hogy a folyékony víz megmaradhasson rajta...), a bolygó s maga a rendszer korát, bolygó tömegét, légköri jellemzését, amennyire lehet azt tudni, csillag / csillagok típusa, sugárzás szempontjából.  Nos  véleményem  szerint legfeljebb 10 szuperföld kerülhet bele ebbe a táblázatba.( listában ). Minden tekintetben olyan világok kerülnek a listába amin nagy valószínűleg kialakult az a környezeti feltétel amin élet alakulhasson ki. ( Föld is ebbe a kategóriába tartozik, így a listába bele is lehetne venni, de itt ez nem számít...)  Nem rég egy elég érdekes cikk jelent meg a Origo.hu-n: 

Lista készült a leglakhatóbb bolygókról.............................2012. 07. 27.

Melyek azok az ismert Naprendszeren kívüli bolygók, ahol a legjobb az élet kialakulásának és fennmaradásának esélye ? Tudásunk jelenleg nem elegendő ahhoz, hogy biztosan megállapítsuk, van-e élet egy adott exobolygón, azonban azt meg lehet becsülni, hogy folyékony víz előfordul-e rajta. De sajnos ez is bizonytalan, mivel ha van is H2O az adott bolygón, a légkörben lévő felhőknek és a felszínnek a fényvisszaverő képességéről, a légkör üvegházhatásáról keveset tudunk, pedig ezek akár több 100 C fokkal is melegebbé, vagy esetenként jelentősen hidegebbé tehetnek egy planétát. A bizonytalanság ellenére érdekes végigvenni, hol tart jelenlegi tudásunk a témakörben: melyek a leginkább kedvező objektumok ?


A listát a Gliese 581g szuperföld vezeti, noha létezésén egyelőre még vitatkoznak a szakemberek. Az égitest felfedezését 2010 szept-ben jelentették be, azonban nem sokkal később már kétségbe is vonták a létezését, egy másik kutatócsoport szerint ugyanis a csillag fényváltozásában mért jel túlságosan gyenge ahhoz, hogy az alapján az égitest létét biztosan lehessen állítani. A fontos kérdés azóta sem dőlt el, pedig az égitest kiemelkedő a Földön kívüli élet keresése szempontjából. A Gliese 581g ( ha létezik ) egy Föld típusú exobolygó, amely kőzetekből áll. Közel 3-szor nagyobb a Földnél, és mindössze 30 nap alatt kerüli meg központi csillagát. Mivel napja egy ún. vörös törpe, ennek megfelelően igen halványan pislákol. A feltételezett exobolygó azonban közel kering hozzá, és elméletileg felszínén a körülmények kedvezhetnek a folyékony víz stabil előfordulásának.


A Gliese 667 C c szuperföld az ezüstérmes a lakhatósági listán. A 2012 februárjában felfedezett objektum egy 22 fényévre lévő csillag körül kering a Skorpió csillagképben. Ez is egy szuperföld, amely 4-5 földtömegű, és a fent említett társához hasonlóan szintén egy halvány törpecsillag körül kering - egy év mindössze 28 földi napig tart rajta. A rendszerben, ahol egyébként egy helyett 3 nap is található, még egy bolygót azonosítottak. A Kelper 22 b az egyik exobolygó, amelyet a Kelper-űrtávcsővel azonosítottak. A fél évvel ezelőtt bejelentett égitest közel 2,4-szer nagyobb a Földnél. Itt egy megfelelő üvegházhatást kiváltó légkör biztosíthatja ideális esetben a szükséges felszíni körülményeket az élet esetleges kialakulásához és fennmaradásához. A Kepler 22 b anyacsillaga egy Naphoz hasonló égitest, amely 600 fényévre van tőlünk. A HD 85512 b a negyedik a listán ( 3,6 földtömegű )

A Hajóvitorla csillagképben, 35 fényév távolságban helyezkedik el. Durva becslés alapján felszíni hőmérséklete a szobahőmérséklethez közel is lehet - azonban a valódi érték jelenleg nem ismert, amit a légkör összetétele és a felhőzet erősen befolyásolhat az üvegházhatás és csillaga fényének egyszerű visszaverése révén.


A listán ötödik a Gliese 581d exobolygó ( 6 földtömegű ). Kicsit távolabb kering a csillaga körül, mint ami ideális lenne a víz tartós előfordulásához - de ha erős üvegházhatású légköre van, az megoldhatja a helyzetet.Több, a Földnél valamivel nagyobb, de a Jupiternél és a Neptunusznál kisebb bolygót fedeztek fel az elmúlt években, amelyek közül több is a lakhatósági zónában kering csillaga körül. Mivel a felfedezések üteme gyorsul, ezért egyre több ilyen izgalmas, potenciálisan lakható égitest azonosítása várható. Azt már nehezebb lesz megállapítani, hogy közülük melyiken vannak valóban megfelelő körülmények az élethez. A kérdésre a választ a következő generációs, célzottan exobolygók karakterizálására készülő űrtávcsövek adhatják meg, amelyek képesek lesznek az égitestek felszíni és légköri összetételének megbecslésére, a szabad vízfelület, a felhők és az évszakos változások kimutatására.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

A fent említett világok egy csekély hányada annak a sok száz bolygónak amit eddig találtak, s ezeken a világokon igen is meg lehet az élet feltétele. Érdekes hogy viszonylag közel esik hozzánk több ilyen potenciálisan lakható világ, Gliese 667 C c. jelű és a Gliese 581-es rendszer bolygói is közel vannak 20- 30 fényéves körzeten belül.

Nagy esélyesek:

1)  Gliese 581 d.  és Gliese 581 g.

Ez egy idős 8 milliárd éves szuperföld, csupán 5-ször akkora tömegű mint a Föld, felszíni hőmérséklete alkalmas lehet a folyékony víz meglétéhez. Mivel egy többes bolygórendszer tagja, így még nagyobb a esély arra hogy ott valamely égitesten kialakulhatott élet, ill. élhető környezet. Szomszéd bolygó a Gliese 581 g.  3 földtömegével még kecsegtetőbb mint társa, itt is nagy az esély a élethez szükséges környezet kialakulássára.

2)   Gliese 667 C c. 

Egy a Földnél 4-szer nagyobb tömegű szuperföld, amin ideális lehet a környezet, 22 fényévre esik tőlünk,s egy bolygórendszerben található. Visszont itt meg kell említeni hogy bár alkalmasnak vélik a kutatók ( élhető környezetnek ) kora viszonylag fiatal 2 milliárd éves, ami igen aktív és változékony világgá teheti ezt a bolygót. Ha van is rajta élet, akkor az gyorsan változik, a Földinél sokkal gyorsabban vannak rajta kihalások, jégkorszakok, s katasztrófák.

3)  Kepler 22 b. 

Érdekes módon ez a bolygó nem tartozik a Szuperföldek kategóriájába még is szerepel a listában, mert elvileg lehet rajta élhető környezet. Kepler 22 b.  34 földtömegű ami annyit tesz hogy nem szuperföld kategória ( mivel csak 10 földtömeg alattiak lehetnek csak ) Nap típusú csillag körül kering, 620 fényévre tőlünk. Mivel létezik ilyen bolygó is ami nagyobb a tömege mint a normál szuperföldeké, beláthatóvá vált, hogy az élhető bolygók túl megy a szuperföld kategórián is. Ami eddig elképzelhetettlen volt.

Így ezáltal sokkal több 10 földtömeg feletti bolygót, vizsgálva kerülhet bele a élhető bolygók listájába majd.

4)  HD 85512 b.

Egy 3,6 földtömegű narancssárga csillag körül keringő igazi szuperföld, kora is ideális 5,6 milliárd éves, távolsága tőlünk 35 fényév. Csillagászok szerint ez a bolygó ideális lehet a élethez való alkalmazkodásra.

 

 

Ifj. Balaton András. ( 2012/07/29 )

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Kepler-22b