Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lakhatósági Zóna vándorol ?............

2012.01.02

A Csillagászok az egyre fejlődő tudományok révén egyre közelebb kerülnek egy lakott bolygó felfedezéséhez. Az elmúlt időszakokban az űrszondák sorra fedték fel , hogy Naprendszerünk " teli van " vízzel s olyan szerves elemekkel ami mi emberek is állunk. Bár van víz sok helyen ott a körülmények nem megfelelőek az élet kialakulására , avagy fenntartására. Az exobolygók, s ezen belül is a Szuperföldek ,felfedezésével kitárult előttünk egy eddig ismeretlen "kapu" -- mi lesz ha valójában az egyik exobolyón életre való jeleket  találunk ?

Sikerült már távoli exobolygók légköreiben kimutattni Oxigén/Szén/Víz jeleit. Tehát az élethez szükséges elemek nagy távolságokban is jelen vannak. Mivel ezek az általunk ismert élet elemei , feltételezhető hogy ezek a elemek " ideális-környezetben " máshol is jelen vannak----ott élet van.A Föld ideális környezetben van, ---még a Nap ún. Lakhatósági-Zónájában helyezkedik el.Ez a Zóna azonban változásokon megy át, amit a Nap sugárzási szintje befolyásol.

 Hajadan több milliárdévvel ezelőtt a Naprendszer Lakhatósági zónája kiterjedt a Mars és a Vénusz bolygókra is, az ember által bolygókra küldött űrzondák bebizonyították , mindkét bolygó folyákony vízben bővelkedett,---az az Lakhatósági Zónába estek.De ez még önmagában nem jelenti azt is , hogy a Vénuszon ill. a Marson megjelent volna az élet.

Szerencsénkre a Lakhatósági Zóna a naprendszerben az idők során nem sokat változott, megmaradt a Naptól kb. 0,95- 1,37 Cs.e.-nyi tartományban.

 

 

 

16eea019-e7f2-99df-313bf41351a7b653_1.jpg

( Kép: A lakhatósági zóna a képen egy zöld mező, amely azt jelöli hol lehet meg a víz folyékony tartásához való ideális hőmérsékletek. Ha egy Föld tömegű bolygó ebben a zónában van, annak nagy a esély hogy folyékony víz lehessen rajta, ill. akár valamilyenféle élet is kialakulhat rajta. De tudnunk kell sok más tömegű bolygó esik lakhatósági zónába de azok nem éppen alkalmasak élet hordozására.  )

 

 

 A Lakhatósági Zóna "vándorlása" nem egyedi eset lehet, ha a Naprendszerben lejátszódik más idegen bolygórendszerekben is. Az hogy valamelyik bolygón van-e élet , vagy nics egy tucat szempontot kell figyelembe venni--a legfontosabbak--a csillag típusa , a rendszer kora, ill. magának a bolygónak( bolygóknak) a típusa.(tömege).S ezekből tevődik össze a Lakhatósági- Zóna./Tartománynak is nevezik sok esetben/.A csillag típusától függ a Zóna kiterjedése, fennmaradása ill. annak változása az idők során.A bolygó típusa ez esetben Szuperföldnek kell lennie, 10 földtömegnél kisebb ideális környezetű exobolygó.

 Visszatérve a Lakhatósági-Zónára elképzelhető, hogy léteznek több millió olyan idegen naprendszerek , ahol a Zóna kiterjedése folyton változik.Ez esetben egy idegen bolygórendszerben a Lakhatósági-Zóna változásai miatt, a rendszer bolygói más-más időpontokban lesznek alkalmasak az élet hordozására ill. fenntartására.

 Ha most visszamennénk az időben 3,5 milliárd évet, saját Naprendszerünkben azt látnánk, hogy a Mars bolygó kellemes hőmérsékletű, s folyékony  tengerei vannak ---s talán élettel is találkoznánk rajta.Akkoriban a Lakhatósági-Zóna a Mars pályájjáig terjedt ki--- más elmélet ezt vitattja, mi szerint s azt hangoztattják, hogy a Mars életre alkalmas korszaka magától a bolygó gravítácíójától függött csak.Ez részben igaz is.Visszont ezt ellentmond a Mars víz folyékony halmazállapotának a múltban, mivel a Napnak erősebben kellett sugároznia , hogy a Marson a víz folyékony maradhasson.( légnyomás külömbséget itt nem vettem alapul, ezért a elmélet illetve maga a cikk hiás lehet!)

 

600px-terraformedmoonfromearth.jpg

(   Kép: A régi Mars , ami valaha bővelkedett vízben, a vörös bolygó mai képe elég sívár. A NASA roverei már nem egyszer minden kétséget kízárólag már bebizonyították, hogy voltak tengerei a Vörös bolygónak.Az az Lakhatósági zónába esett valaha.....de vajon mikor lehetett ez a korszak, és meddig tarthatott ? Élet is kialakulhatott rajta ?  ) 

 

 Ha igazak a Lakhatósági-Zónára a "Vándorlás" elmélet akkor az "élet vándorlás" is elképzelhető egy adott bolygórendszerben.S ez teljesen új kilátásba helyezi az életről eddig alkotott elméleteinket.Ez azt is jelentheti, hogy egy adott bolygórendszerben több bolygón is nagyobb az élet valószínűsége mint azt eddig hittük volna. Lehet hogy találunk idegen életet , de az is elképzelhető hogy egyből három bolygón !!!

 

Az egyes exobolygók ( típustól függetlenül ) Lakhatósági Övezete az alábbi weboldalon elérhető:

http://www.hzgallery.org/