Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Két bolygó egy pályán ? Lehetséges.....

2012.07.12

Bolygókutatások terén egyre elképesztőbb, és egyre megmagyarázhatatlan jelenségekkel, és bolygórendszerekkel találkozunk. Tudjuk hogy egy adott csillag körül egyfajta ún. anyag gyűrűkben alakulnak ki bolygók, s külön külön egy ilyen anyag gyűrűben egy bolygó jön létre. Visszont a 2011 februárjában talált bolygórendszer kissé felborította ezt a elgondolást.

A KOI-730-as rendszer egy átlagos csillagból, és két bolygóból áll, ez idáig renbden is van, de a két bolygó egyazon pályán mozog ! Csillagászok szerint lehetséges ilyen rendszer kialakulása, bár ez a állás nem maradhat fennt huzamosabb ideig. ( pár száz millió év s megválassza a bolygók helyzetét...) Hajdan a Föld keletkezésekkor a hajdani Föld pályájánál is kialakult egy második bolygó ( ez volt a Theia ) ez a égitest is egy bolygóként jött létre, s azonos ( vagy közel azonos ) pályán mozgott a ősi Földdel. Míg nem találkoztak és összeütköztek.

 

lagrange.jpg

  ( KOI-730-as rendszer vázlat, a L4 és L5 egy  egy bolygó ..)

 

A KOI-730-as bolygói egymástól 60 fokos szögben keringenek, peiródusuk a  csillag körül 9,8 nap ami igen rövid időnek számít. ( Föld a Napot ennél vagy  40-szer  hosszabb idő alatt kerüli meg..) Tudósok szerint ( akik pálya számításokkal dolgoznak....) a  mai állás mintegy 2,2 millió évig maradhat csak fennt. Aztán a rendszer felbomlik, a kettő bolygó közül az egyik jelentősen megváltoztassa a helyzetét.  Ez vagy úgy fog megtörténni, hogy az egyik bolygó bentebbi pályára kényszerül, míg a másik kicsivel tágabb pályára áll. Összeütközés nem valószínű, mivel a bolygók majd azonos tömegűek, így a kilöködés lesz az ami majd bomlasztja e érdekes rendszert.

 

dn20160-1_300.jpg

( Forró jupiterek azonos pályán...veszélyes játék ! )

 

Szuper  lehet egy olyan bolygón, ahol a másik állandóan sarló alakban látszik, s mindig 60 fokban mozog tőle, a két bolygó erősen szublimál, mivel a közeli helyzet miatt a légkörük legalább 1000 K hőmérsékletű. Nincs kizárva hogy ,ha nagy tömegű bolygókkal megesik ez a felállás, akkor ún. szuperföldekkel is megtörténik. Élet is lehetséges lenne  egy ilyen bolygón, bár  itt meg kell említeni azt hogy mivel a fennt elmondott elmélet szerint, a bolygók nem maradhatnak stabil pályán, így ez jelentősen ki is hatna az esetleges életre.

 

Ifj. Balaton András. ( 2012-07-12 )

Forrás:

http://en.wikipedia.org/wiki/Co-orbital_configuration

http://en.wikipedia.org/wiki/KOI-730

http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20110228-bolygorendszer-sok-bolygoval.html

http://www.sg.hu/cikkek/80397/ket_bolygo_egy_palyan