Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kepler-20 f. és a Föld: hasonlítanak ?

2014.07.12

A Kepler-20 rendszerben jelenleg 5 bolygó ismert, ebből csak kettő tartozik a szuperföld kategóriájába, mivel a tömegük 10 földtömeg alatt vannak. Visszont van egy érdekesnek mondható ellentét, a Kepler-20 f. amely átmérőjét ill. sűrűsségét tekintve könnyen "beleillene" a szuperföldek családjába, még sincs ott. Mivel a Kepler-20 f. exobolygónak a tömege 14,2-szerese a Földének, így már nem lehet Szuperföld. Ha megnézük a Föld és a Kepler-20 f. adatait megdöbbenve látjuk, hogy azonos méretük ellenére tömegük jelentősen eltér egymástól, a Kepler-20 f. 14-szer nagyobb a tömege mint a Földnek ! Mivel a térfogata majd, hogy azonos a Földével, így szuperkőzetbolygónak mondható világ nagyobb sűrűséggel, és nagyobb gravitációs erővel bír mint a Földünk. Még a saját Naprendszerünkben sincs egyetlen bolygó sem , aminek a sűrűssége ekkora lenne, 75,7 g/cm3-nél a felszín biztosan szílárd, és nagyobb részt nehezebb elemek teszik ki. Hogy hogy lehetséges ez ? Még nem tudjuk biztosan.

Ha egy 70 kg-os ember állna a Kepler-20 f. felszinén 1  tonnát  nyomna. Ez már komolyabb megterhelést jelentene az ember számára, s az összes élőlény számára is amit ismerünk. Ha vannak is élőlények a Kepler-20 f. bolygón, azok biztosan fejletlenek, s aprók lehetnek, mivel az erős felszíni gravitáció eléggé megnehezíti az élet fejlődését.

24.jpg

                              ( Két  bolygó  majd  azonos méretű, de  eltérő  tömegű  világ ! )

 

Két bolygó néhány érdekes jellemzői: ( Föld és a Kepler-20 f. )

                      Föld                    Kepler-20 f.
---------------------------------------------------------------------------------------
átmérő:        12 750 km.           12 870 km.
tömeg:        1 földtömeg.         14,2 földtömeg.
sűrűsség:       5,5 g/cm3.          75,7 g/cm3.
---------------------------------------------------------------------------------------

Természetesen még azt is hozzá kell tenni, hogy a Kepler-20 f. bolygó csak 16 millió km-re kering egy Nap-típusú forró csillagától, ami miatt itt biztosra vehető, hogy pokoli forróság uralkodik.( kb. 600- 800 C fok ). A Merkúr bolygónál 4-szer bentebb kering a pályájánál. Kora igen öreg 8,8 milliárd év, tehát már jóval a Föld előtt megszületett.

Ez esetben is láthattuk, hogy bár lehetnek a Föld méretéhez hasonlító bolygók odakint , s még is mennyire eltér a mi világunktól. Nem szabad elfelejteni, ahhoz hogy lakható ( vagy lakott ) szuperföldet találjunk, ahhoz mindenképpen elengedhetettlen, hogy jelentősen hasonlítson a Földre majd minden részletébe. Nincs két egyforma bolygó, s soha nem lesz meg a Föld " testvére " sem, de hasonló bolygók mint a Föld vannak, millió számra, csak meg kell találni őket.

 

Balaton András ( 2014-07-12. )

Forrás:

http://exoplanet.eu/catalog/kepler-20_f/