Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kepler -család: 112 exobolygó !

2013.07.05

112 bolygó tartozik jelen pillanatban ebbe a " bolygó-családba " ez az össz ismert exobolygók csak 12 %-ka. A planétákat mind a Kepler teleszkóppal   lettek felfedezve, s tömegileg , keringési idő, és átmérő adatuk is eléggé eltérnek egymástól. Szuperföldek is megtalálhatók, a Kepler családban, csak  úgy mint nagy óriásbolygók. A bolygók zömét 2012- ban fedezték fel, sokuk egy rendszerben található, és átmérő adatuk is ismert. Továbbá jellemző   a Kepler család tagjaira, hogy többnyire rövid keringési idővel rendelkeznek. Azonban az is kimondható, hogy a Kepler bolygók java a Jupiter tömeg    alatt van, s sokuk ún. Szuperföld kategóriájú ! Ez maga a teleszkóp precíz, s " céltudatos " Föld szerű bolygók keresésének tudható be leginkább.

Bár a Kepler- űrteleszkópnak vége ( 2013. elején ) a beszerzett töménytelen adatok kiértékelése még várhat magára, és 2700 exobolygó jelőlt vár  arra, hogy megerősítsék, vagy kizárják létüket. A NASA bár sajnálja az űrteleszkópot, de mint hangoztatták " megérte ".Így a további időszakokban is  kell számítani újabb Kepler családtagok ( Kepler jelzésel elátott exobolygók ) megjelenésére. Eddig a legsikeresebb Kepler bolygók felfedezésének  éve 2012 -nek tudható be. Ráadásul a Kepler űrteleszkóp a leginkább kutatott bolygó típust az ún Szuperföldeket kereste, s találta is meg ( eddig 23  Szuperföldet tudhat magáénak a Kepler család. )

telescope-keplerspacecraft-20130103-717260main_pia11824-full.jpg

 ( Kepler  űrteleszkóp , egy  igazi  úttörő  a  Szuperföld  kutatásban ! )

Eddigi  Kepler  bolygók felfedezései szerint:
 
 év:                  bolygó  száma:            ebbő Szuperföld:
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2010.                            8.                                -
2011.                           24.                              6.
2012.                          64.                               1.
2013.                          16.                               1.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Adatok kizárólag  2013. Július 5-ére  vonatkoznak ! Így  a  2013-as  adatok még  változhattnak ! 
 
Azonban  nem szabad  elfelejteni azt sem, hogy  az  űrteleszkóp az  égbolt  csak egy  apró   szegletét  figyelte meg, s   fedezte  fel az  éppen  abban  az  irányban  lévő  exobolygókat.  S  ha  már  egy  ilyen   kis  " szegletben " ennyi exobolygó   található (  ha  még  megerősítést  nyer  a  2700  feltételezett  exobolygó ! ) akkor  könnyen elképzelhetjük, mennyi  valós  exobolygós  szám  van  ha  az  egész  égboltot  vesszük  alapul ! A  Kepler  - űrteleszkóp  még  a körülöttünk  lévő  exobolygók  1 %-át  sem  fedezte  fel, csak mintegy  a  0,001 %-át,  az azonban mindenképp kiemelkedő, hogy  sok  új, és  igen  érdekes  ún.  Szuperföldet  talált. (  olyanokat  is amelyek  a   csillaguktól  éppen  a  lakhatósági  zónákban  esik ,  és  olyanokat  is  amelynek  3  napja  van.. )

f064bb62d3b878d2dbb55b605a4b0dd0.jpg

( Néhány  Kepler  bolygó a  fenti képen, a  számok a  Föld  sugarát   veszik  a  bolygók  alatt.  ) 

 
A  Kepler  űrteleszkóp  által  felfedezett  világok ( Kepler család ) egészen  érdekes  bolygók,  van köztük    ún. exo- Vénusz  is,  és   igen  forró  2400 C  fokos  felszíni  hőmérsékletű  világ  is. Kutatók szerint  a  Kepler  egyes   bolygóin  akár   élet  is  lehet  ! 

Amennyiben  további  cikkeket  kér   a   Kepler kutatásait  követően  keressen  meg  engem. Köszönöm.

 

 

Forrás:

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/12/22/08/_Megporkolodott_bolygomaradvanyokat_talaltak.aspx

 
 
 
 
 
 

http://kepler.nasa.gov/

 

 

Ifj. Balaton  András-( 2013/07/05 )