Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Homogén szerkezetű Szuperföldek....

2012.01.28

 A Föld típusú bolygók ( ún kőzet bolygók, avagy Szuperföldek ) szerkezetük kőzetből élpülnek fel, amely kéreg, köppeny, külső mag, és egy sűrű belső magból áll.A rétegek a fajsúlyuk szerint rendeződnek, a nehezebb elemek a belső részbe ( mag és a külső magban összpontosulnak...) ezek a vas, urán nikkel stb elemek, míg a könnyebbek a külső rétegekbe rendeződnek.( oxigén, hidrogén stb..) A szilikát szerkezetű bolygóknál a külső mag kavargása ( amely folyékony közeg, láva..) váltja ki a bolygó mágneses mezejét, amely védve a felszínt , és megóvja az esetleges életet  a bolygó  felszínén.

A csillagászat egészen új területe a Szuperföldek kutatása, s a bolygók minél jobb kutatása. Ez engem is vonzz, s nem azért mert épp a "zöld lényeket" akarnám megtalálni, ez engem nem érdekel.Nem rég amikor egy távoli pályán mozgó szuperföldet azonósítottak felmerült a távoli pályán mozgó szuperföldek keletkezéseik folyamataik. Mennyiben tér el a Föld keletkezésétől, szerkezetétől,  lehet itt mágneses tér, vagy esetleg élet ? Vajon hasonló módon keletkeznek, mint a Föld , Vénusz , avagy a Mars bolygó is...?

 

szuperfold-es-a-fold..jpg

 

 

 

Szilikátos bolygók ---a belső és a külső mag között nincs átvitel, és összefüggnek a szerkezetek, a fizikai törvényszerűségeknek teljesen megállja a helyét. A homogén szerkezetű bolygók ( olyan szuperföldek amelyek hasonló tömegűek mint a Föld is, csak épp  "hideg"  környezetben születnek..) és a szilikátos bolygó közt az egyetlen külömbség a keletkezési módjuk. Míg a Föld és a Vénusz melegebb környezetben született, addig azok a szuperföldek amelyek a csillagtól ( s ez egy tetszőleges érték ) 700 millió km-re születtnek, hideg környezetben képződtek, ami miatt a bolygók szerkezetileg külömbőzőek lehetnek mint például a Föld, vagy a Vénusz.  Elméletileg a homogén Föld szerű bolygóknál nem alakul ki számottevő mag, ami miatt nem alakul ki globális mágneses tér sem.

A anyag kavargásához "mag" kell, ami körül áramolhat --s létrehozzhasa a mágnesess teret.Mag nélkül csak minimális mágneses mező lehetséges. Tehát a homogén szerkezetű szuperföldek lehetnek Föld méretűek, az élet számár nem alkalmasak, mivel globális mágneses  tér hiányában jelentősen csökkenti az élet valószínűségét az efajta világokon.

Homogén bolygók kialakulásukkor a Hideg környezet miatt vélhetőleg csak egy elvetélt belső mag jöhet létre ami nem elég ( elegendő ) a mágneses tér kialakulására, ez miatt nincs meg ezeknek a bolygóknak a védelmet bíztosító pajzs.