Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hatalmas exobolygók felfedezései 2011.11-én.

2011.11.22

 2011. November Óriásbolygói !

A exobolygók felfedezései mindig hoz újdonságokat, a Novemberi hónap közepén három nagy tömegű exobolygó felfedezését jelentették be.A óriások mind külön csillagok körül keringenek, s kivétel nélkül 20-30 jupiter tömegű "exobolygók". Az ekkora tömegű égitesteket már nem bolygónak, hanem Barna Törpéknek nevezik, de itt rejtély mért vannak mégis a hivatalos táblázatban.Feltehetőleg barna törpékről is van szó, csak később az adatok pontosításai után "átkerülnek" majd a barna törpék családjába. Volt már rá példa hogy egy 18 jupiter tömegű égitestet a exobolygók közé sorolták, majd rá fél évre  a hivatalos exobolygó táblázatból "száműzték". 

 planet.5.jpg

 

A bolygókon életet nem igen találnánk, de megeshet hogy a nagy méretű holdjaikon ( exoholdak nem hivatalosan ) megbújhat a élet egy adott formája.A fenti képen látható elképzelés mutattja ,be hogy egy a Jupiternél nagyobb tömegű bolygóóriásnak akár 2-10 föld méretű holdai is lehetnek---s nem kizárt hogy valamelyiken élet alakult is ki ! 

Természetesen a óriásokat  erős sugárzási öv veszi körbe őket , nem beszélve a hatalmas ár-apályerőről ami szétmorzsolja környezetét azért hogy még több anyagot gyűjtsön magába- a sugárzás meg teljesen "lekopaszítja" nagy holdjait.( ez a elmélet is természetesen megtámadható ) Megeshet hogy egy nagy hold a nagy bolygójától épp kellő távolságra helyezkedik el ahhoz, hogy ott élet lehessen.

Az Óriások nevei és egyébb adataik:

   Bolygó neve:        Jupitertömeg:   Peiródus ( év ):   Táv csillagtól: Km.

 2M 0746+20 b.           30.            12,7.                     35 milliárd

 2M 2140+16 b.           20.             20.                      21 milliárd

 2M 2206-20 b.            30.            23,7.                     25 milliárd

( Véleményem szerint csak idő kérdése s a szóban forgó óriás bolygókat már nem fogjuk látni a exobolygók táblázatában.A objektumoknak a relatív pálymenti sebességük elég nagyok , több esetben 200 km/s ez valószínüleg a kis tömegeltérések miatt van így, a bolygó/ csillag átlagosan ( minden esetben ) 1 / 4-hez térnek el egymáshoz képest. )

A nagy tömegű bolygókkal a jelenleg ismert exobolygók száma átlépte a 700-at !

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.