Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Halott csontváz bolygókat talál a Kepler !

2011.12.22

 2011-December 22-én a Exobolygó Táblázat nagyban változott, olyan bolygók kerültek "bele" amik sorra alázzák le a legkisebb, legérdekesebb, legélhetőbb bolygókat.A Kepler-20 rendszerben például olyan bolygókra leltek mely a Földnél kisebb ( de ez még nem hivatalos...) s ez egy 5-ös rendszerben található.De most itt nem ezekről a bolygókról lesz szó, hanem egy olyan világokról, amik a csillagul lecsupaszított....

KOI-55-ös rendszer........................

A Kepler űrteleszkóp két föld méretű  bolygókezdeményeket talált, egy fiatal s forró szubtörpe körül.A Nagy exobolygó táblázatba 2011.Dec 22-én került be a két "exobolygó", amik valójában csak "törmelék-bolygók". A KOI-55 b, és társa  a KOI-55 c. exobolygók rendkívül szokatlan tulajdonságokkal bírnak a már ismert exobolygók ( vagy épp Szuperföldek  ) családjában.A bolygók pár óra alatt, kb. 1 millió km-nyi távolságban , hatalmas sebességgel száguldják körbe csillagukat. Íme néhány adat a bolygókról:

KOI-55 b.     4,.4 földtömeg  kb. 9700 km.-er átmérőjű, 5,7 óra a keringési ideje. 900 000 km.re a csillagától, addig társa a KOI-55 c. 0,6 földtömegű,  kb. 11 100 km-er átmérőjü, 8,2 óra keringési idejű, 1 140 000 km-re a csillagától.A csillaga egy szubtörpe ami egy halott csillagtettem----felszíni hőmérséklete 27 000 Celsius Fok, és csupán 18 millió éves. A rendszer tölünk kb. 3800 fényévre a Hattyú-csillagképben van.

 
Az adatokból látszik hogy a bolygók szokatlanul közel, és gyorsan járják a pájjájukat.A bolygók az eddig ismert 
legkisebbek a KOI-55 b. meg a ismert összes bolygó közül a legkisebb csupán 9700 km-erével csúcstartónak számít ! Ez egy halott forró szuperföld "csontváza" amit a közeli erős sugárzással látja el forró szubtörpe csillaga. Itt nincs élet, egyik bolygón sem, már csak azért sem, mert a bolygók csillaga egy igaz halál-csillag, aminek nagyon erős sugárzása van, s nem beszélve a két bolygó egymásra hatásának következményeiről.( max: 240 000 km-re esnek egymástól, ami nagyon csekély távolság !!! ) A belső bolygó érdekes 6-szor nagyobb a tömege mint a külsőé, ami megint ellent mond a szokványos bolygórendszereknek. A bolygók kis átmérője, és helyzetük arra utalnak, hogy ezek "csontváz bolygók " olyan világok amik valaha nagyobbak voltak, s csillaguk drasztikus változása miatt váltak kis tömegű "lecsonkított" bolygókká. Kivel a rendszer kora igen fiatal ( csaknem 300-szor fiatalabb Naprendszernél...) ezért a csillaga igen gyors változások mehettek végbe benne, hogy már is lecsonkította bolygóit.
 336499-1366x768-venustas.jpg
 
Bár nincs megerősítve a bolygókezdemények spirális pályán befelé keringenek a csillagukhoz, ami majd idővel a 
elpusztuláshoz fog vezetni.De vélhetőleg előbb darabokra szakadnak, s egy törmelék mezőt alakítanak ki a forró csillag körül. 
 
Nagy sűrűsség ! .........
 
Kiszámolva a bolygók Átmérő / tömeg adatokból a átlagos sürüsségüket elég nagy érrtékeket kapunk.A KOI-55 b. 
esetében nagy 55 g/ köbcenti  a másik ennél lényegesen kisebb sürüsségű csupán 0,5 g/ köbcent.Ilyen nagy sűrűségü bolygó nem ismert, de nem zárható ki hogy ne is létezne...lehetséges hogy a talált bolygó-maradvány ( KOI-55 b. esete...) egy lecsupaszított sűrű mag rész. Ez magyarázhatja a nagy sűrűsséget a mérethez képest.A másik bolygó a külső, 100-szor kisebb a sűrűssége.
 
Keringési idő................
 
A bolygók peiródusuk is érdekes, csupán pár óra....ami általában neutroncsillagok, vagy épp kettőscsillagok esetében ismert, s nem bolygó / csillag esetében- a bolygók nagy általánosságban napok, évek alatt kerülik meg a csillagukat. kevés olyan világ ismert ahol 1 napnál rövidebb idő alatt körbe járja saját napját.( kb. 1500-szor kisebb a peiródus idő mint a Föld esetében..)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.