Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Halott csillagok körüli bolygók !

2012.07.18

Amikor egy csillag meghal, az az ledobja külső rétegét, vagy felrobban akkor az ember azt gondolná ami eddig a rendszerben volt, minden megsemmisül. Kutatások szerint, ha elég nagy a kisérő tömege, s elég távol esik a  haldokló csillagtól akkor az " elhalálozás időszakát " akár át is vészelheti a kérdéses égitest. Általában ezt nagyobb tömegű barna törpék , vagy nagy bolygók vészelik át, de ez is  csak rendkívül csekély mértékben lehetséges ez. Ha egy ősi csillag körül bolygókat találunk akkor az két féle képpen lehet ott. Egyik, hogy az egy " túlélő " bolygó amely átvészelte a csillaga  pusztító halálát, a másik hogy a  csillag halála után visszamaradt törmelék anyagból alakult ki, egy új II. Generációs bolygó.

 

pl-21-.jpg

 

                              (  Vajon mennyi bolygó vészel át ilyen pusztító csillaghalált ?.....)

1000 ősi csillag körül jó ha  2 körül akadunk valamilyen kisérőre, s ha akadunk is, abból is 1  a kisérő egy barna törpe, s  egy csak a bolygó. Kutatók már egy ideje tudják, hogy egy csillag halála nem feltétlenül jelenti, bolygórendszerének elpusztulását is. Jelenleg az exobolygók sokasságában több olyan exobolygó ismert aminek a csillaga egy kihunyt halott égitest ( fehér törpe, vagy neutroncsillag ).

Hogy létezhetnek bolygók egy fehér törpe és egy neutroncsillag körül ? Teszik fel a kutatók  maguknak a kérdést, s természetesen válaszokat is várnak. Mint a fennt elmondottakban, vagy túlélő bolygók lehetnek, vagy pedig II. Generációs bolygók. Számos ilyen világ van, s létezésük azt bizonyítsa számunkra hogy egy bolygórendszer nem feltétlenül tűnik el a csillaga elpusztulásával. Saját Naprendszerünk bolygóiból is a  távoli jövőben lehetséges hogy  egy-egy megmarad. Talán a Neptunusz, Jupiter, marad meg, mivel ezek elég nagy tömegűek.

PSR 1719-14 b jelú planéta pl. egy idős neutroncsillag körül kering, ez vélhetőleg egy túlélő bolygó, amely a csillag kihunyása után maradt meg. Jelenleg 1,4 jupiter tömegű, de hajdan ennél valamivel nagyobb tömnegű lehetett.

A későbbi cikkemben is szó volt ,már olyan bolygókról amelyek fehér törpék körül keringenek. ( Lásd: 

Bolygók amelyek fehér törpe rendszerekben keringenek !

2012-06-26-ai  cikkemben. )

Egy 2006.os cikket másolok most ide  be önöknek, címe: Halál után is lehetnek bolygók !

 

Első alakalommal sikerült egy olyan anyagkorongot kimutattni egy pulzár körül , melyből később II. Generácíós exobolygók fognak kialakulni ! 1992-ben már találtak bolygókat pulzár körül. A 4U 0142+62 jelű pulzár távolsága 13 000 fényév, infravörös tartományban vizsgálva kiderült rólla anyagkorong övezi, melyböl idövel bolygók jönnek majd létre.A pulzár eredetileg egy 10-20 Naptömegü csillag volt, majd 100 000 évvel ezelött pusztult el, egy szupernóva robbanásban,maga a csillag rövid ideig csak 10 millió évig sugárzott.A kirepülö anyag egy része a csillagtettem körül maradt,mint protoplenális korong.( a korong sugara csak 1,6 millió km, s 10 földtömegü )
 
Bár egyes csillagászok kételkednek abban, hogy ebből létrejöhettnek-e bolygók,de elméletek azt mutattják itt is képesek bolygók összeállni.Igaz ezek nem Jupiter nagyságú ill. tömegü bolygók lesznek, s a  keletkezésük is egészen eltér a "normál" bolygóktól.Az erös pulzár sugárzása miatt ezeken a bolygókon, legyen az szuperföldek is, életet nem igazán hordozhattnak.
 
Mivel a korong jóval kevesebb anyagot tartalmaz , mint egy eredeti bolygókorong, a kifejlödött bolygók valószínüleg Föld-tipusúak lesznak.Kevesebb illékony anyaggal,s több nehezebb elemet alkoktva.A bolygók összetétele igen eltér majd a Naprendszerbeli  ill. a ismert összes többi bolygójáétól.Ez olyan mintha egy óriásbolygó körül alakulnának ki holdak---csak kisebb kivitelben.

Hasonló még a V391 Peg b. jelű ős-bolygó, ( egy szokványos 3,2 jupiter tömegű bolygó ) korát legalább  13 milliárd évesre becsülik a szakemberek ! Ez messze az eddig talált legidősebb bolygó, a Föld is "csak" mintegy 4,6 mld éves.Egy olasz csillagász csoport találta meg fél éves kutató munkával. Csillaga  enyhe inbolygása " buktatta " le a bolygó matuzsálemet.  A Planéta 255 millió km-re,  3,2 éves peiródusban kering egy igen forró (  30 000 C fokos  ) szubtörpe (kiégett csillag) körül.Hajdan a csillag a Napunkhoz hasonlíthatott, tömege 0,9nap-é volt, amikor vörös óriás fázisba lépett benyelte a belsö bolygókat , a V391 Peg b. nem "érte" el, így az távolabbi pályára tolódott ki-mire a csillag szubtörpévé zuhant össze. Ebben az állapotában a csillag meg is marad, így a bolygó akár az örökkévalóságig is keringhet körülötte.  Az ősidei bolygók szép példája annak, hogy a csillag pusztulása után is képesek megmaradni bolygók, illetve túllélik saját csillagukat is !

PSR+1257+12 neutroncsillag egy egész sor bolygóval rendelkezik, s ez is egy idős legalább 12 milliárd évnél idősebb csillagtettem.

Mindez, rávilágítja a  csillagászokat arra , hogy bolygók akár milyen csillag típus körül, lehetnek, s nem csak halott csillagok kiégett maradványai körül, hanem akár szabadon lebegő ( ún. Klaszter bolygók ) világok sokassága is !

 

Ifj. Balaton András. ( 2012-07-18. )

Forrás:

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20060426halott.html