Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Exobolygók ( Szuperföldek )

2011.09.27

 Jelenleg 2011 Szeptemberig bezáróan a ma felfedezett 10 földtömegnél  kisebb exobolygók száma 54. Ezek zöme 95%-ka a csillagától 1 Cs.e-nél is kisebb pályán mozog , általában pár napos peiródusba. Ezek a Szuperföldek általában amik közel keringenek a csillagukhoz én "forró-szuperföldeknek" nevezem.Jelenleg mintegy 30  szuperföld tartozik ebbe a kategóriába.

A Szuperföldek a leg különfélébb rendszerekben fordulnak elő , van amelyik egy pulzár körül keringenek, van amelyik egy vörös törpecsillag , s olyan is akad amely két csillag körül kering. Mindegyik szuperföld külömbözik egymástól. Méretük tömegük elhelyezkedésük felszíni hőmérsékletük s még sok tekintetben eltérnek egymástól.

A Szuperföldeket 3 fő kategóriába sorolom:

(A besololás a szerint zajlik hogy az adott Szuperföld milyen messze van a csillagától, tömege mekkora, mekkora a felszini hőmérséklete, életre alkalmas lehet-e )

1, Forró-Szuperföldek: Azok a planéták amelyek 10 napnál rövidebb ,pár millió km-re keringenek csillaguk körül.A csillaguk típusából kifolyólag a bolygó közeli helyzetére tekintettel igen forró általában 500-1800 K.Ezeken a bolygókon a legtöbb anyag a felszínen vagy folyékony, vagy gázként van jelen.A Forró-szuperföldek 99%-ban alkalmatlan az élet hordozására.Az élet esélye itt 1%-ék körüli.

 

pokol-2..jpg

 

2, Ideális-Szuperföldek: Azok a planéták melyek 10 napnál hosszabb ( akár 1 év körüli ) peiródusban több 10 millió Km-re ( ez a adat nem megerősített ) keringik körül csillagukat.A planétákon a hőmérséklet ideális a csillaguk energia kibocsátása harmónikus ideális ezeken a bolygókon az élet megjelenésére.(felszínen, vagy az alatt) Ebbe a kategóriába tartozik voltaképpen a Föld is.Az élet esélye itt 98%-ék.

 

600px-terraformedmoonfromearth.jpg

 

3, Rideg-Szuperföldek: Ezen szuperföldek igen ritkák lehetnek, vagy keveset találtunk még.Általában jóval távolabb vannak a csillaguktól mint a két kategóriába tartozó szuperföld.Peiródusuk több 1 évnél, s ez lehet akár több év ,évtized is.Emiatt is messze esnek a csillagtól több száz millió Km-re. Felszini hőmérsékletük általában igen alacsony 70 K körüli, de ez függhet a légkörtől is.Az élet esélye itt minimális, 5 %-ékot adok.

 

jeg-bolygok-s-holdak...jpg

 

Élet a Szuperföldeken ?.....................................

Vannak olyan szuperföldek is amelyek az életre alkalmas környezetet is megteremtik. Ilyen a mi Földünk is. Ezeket a planétákat "Lakható-Szuperföldeknek"  nevezzem.ilyenből nem sok lehet, talán 10 millió bolygóból egy lehet ilyen, de itt természetesen nem emberi civilizácíóról van szó elsősorban.

planet-7..jpg

Sok olyan szuperföld lehet amin élet van , sőt sok tudós szerint sok olyan is van amin "értelmes élet" van ! Hogy ez mennyi azt senki sem tudja, s azt sem hogy egyátalán veszélyesek-.e ránk nézzve....

 

 

A mappában található képek előnézete Exobolygók.

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.