Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egyre kisebb bolygók jönnek........

2012.04.18

Amióta felfedezzük az exobolygókat , s találtunk már több mint 700-at, azóta óhatatlan, hogy statisztikát végezzünk a felfedezett exobolygókról. A kutatókat leginkább az érdekelte, hogy a már felfedezett exobolygókból mennyi Föld szerű, és mennyi Jupiter ( s a fölött ) szerű bolygók aránya ? A 2000-2008-as években a felfedezett exobolygók nagy százaléka volt, Jupiter típusú bolygó, az az a Földnél lényegesen nagyobb, gázbolygó.( arány kb. 90 % ) Alig volt ismert a Jupiternél kisebb exobolygó.

2012-ben már javában a technikai javulások révén ( s a Kepler-űrteleszkóp megfigyelései szerint..) már javában több a Jupiternél sokkal kisebb planéta. De még mindig többségben van a nagy bolygók aránya, most kb. 60 %-on áll. Kutatók itt elgondolkotak azon, vajon melyik bolygó típusból van több ? Itt először magát a keletkezést kell megvizsgálni, azt hogy egy adott csillag körül melyik bolygó keletkezése a " legegyszerűbb "--Most jelen állás szerint a nagy bolygók keletkezése sokkal nagyobb arányban vannak, mint a kis bolygók.

 

2636.jpg

 

Mivel a kis bolygók aránya jelentősen " előretör " így már a kutatók elkezdhetnek számolni. Itt elsősorban NEM a bolygók és a csillagok egymásközti " melyik a több...."  versenyre keressük a választ, arra hogy vajon melyik bolygó típus képes hamarabb kialakulni, a agy tömegű gázplanéta, vagy a kis kőzet alapú bolygók ( ? )

Jelen kutatások azt mutattják, hogy a gázbolygók hamarabb létrejönnek egy csillag körül, mint egy kis tömegű bolygó,  minden 10 bolygóból 8 nagy tömegű gázbolygó. Ezek az arányok most egyre inkább a kis tömegű bolygók felé  " haladnak" s nem csak azért mert a jelenlegi műszereinekkel leginkább a kis tömegű bolygókat keressük. ( természetesen részben ezért, de ezzel a módszerrel így is sok nagy tömegű  exobolygót találunk...) Egyes kutatók szerint: " elérkezett a kor amikor már nem a Jupiter típusú bolygók lesznek többségben, hanem a Föld szerűek...."

Úgy vélem a kis tömegű bolygók egyfajta " utat " nyitnak meg a SETI kutatói előtt is, akik ugyebár  fáradhatatlanul keresik az idegen értelmes civilizációkat. Véleményem az hogy a kőzetbolygók sokkal többen vannak, mint hinnénk, csak épp nehezebb kimutattni " őket ".

Egy régebbi ( 2006 ) szimulációk azt mutatták előre, hogy a kőzet alapú világok azért vannak kevesebben mert amikor létrejönnek sok ütközést szenvednek el, amiben a nagyobb részük  ( itt most nem merek százalékos arányba bontakozni..) elpusztul, s a nagyobb gáz alapú bolygóknak van meg jobban a feljődésre az esély. 

 

utkozes.-.jpg

( Sok Föld meg sem éri azt a kort hogy élet lehessen rajta, vagy tengerei lehessenek. Kép )

 

Nos ez a elmélet mára eléggé hanyatlik, s a kőzet bolygók keletkezése egyre jobban értik a kutatók, s egyre inkább a felé hajlanak, hogy sokkal több " Föld típusú túlélő " maradt  meg a heves bolygókeletkezés fázisaiban.

 

( Ifj Balaton A. 2012/04/18 )