Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Egymásba száguld két bolygó !...............

2012.02.24

Két  gigantikus óriásbolygó kering egy narancssárga csillag körül, a Földtől 652 fényévre.A bolygók  a legnagyobb tömegű bolygók Top 10-es listájában is szerepelnek, mindakettő több ezerszerese a Föld tömegének. A BD+202457 b jelű bolygó 21 jupitertömegű, 1 év alatt kerüli meg saját napját, míg társa BD+202457 c jelű 12,4 jupitertömegű, 1,7 keringési idővel.( nagyából a Föld-Mars pályasík térségébe keringenének , ha a Naprendszerbe lennének..) Nos ez idáig egy igen idilli rendszernek tünik, leszámítva ugye azt hogy két ilyen nagy bolygó van a rendszerben. A " gond " ott adódik, hogy a bolygók közötti távolság kb. 80 millió km-er ! Ez olyan csekély távolság, hogy  nagy valószínűség szerint a óriások egymásba fognak sodródni x idő múltán.

 

utkozo-bolygok----.jpg

 

A beslő bolygónak 9-szer nagyobb a tömege mint a kűlsőnek, s ekkora tömegű bolygók ilyen kis távolságból minden bizonnyal erősen hatnak egymásra. A BD+202457 b a nagyobb tömegű, és ezáltal ez a bolygó jobban húzza magához társát--idővel a köztük lévő távolság jelentősen csökken, először csak 50 millió km, majd 10 millió, s elérkezik a " kritikus határ" ahol már a  nagy tömegű bolygók nem képesek "elkülönülni" egymástól, s egymásba ütköznek !

Tevődik fel ilyenkor a kérdés, mi lesz ekkor ? Vajon mindakét bolygó elpusztul ? Vagy a nagyobb bolygó elnyeli társát ?Ha  megsemmisülnek, mi lesz uttána ? Itt több féle varjácíó elképzelhető...........................

1, Mindkét bolygó elpusztul, ezzel törmelékmezőt akakítva ki a  csillag körül. Ez teret ad ún. II. generácíós exobolygók keletkezésére.

2, A nagyobb tömegű bolygó " elnyeli"  társát, ezáltal új égitest keletkezik  ún. barna törpe. De itt az is lehet hogy új csillag születik, a nagy ütközések és a hő ezt a  hatást keltené.

3, Kisebbik tömegű bolygó pályára áll a  nagyobb tömegű körül.......nos ennek kisebb a valószínűsége.

 

Ha egymásba sodródnak, és elpusztulnak, hatalmas   kiterjedésű törmelékmezőt hozznak létre maguk , s csillaguk körül. Ez a törmelék mező kb. 30 jupiter tömegű lenne, és jelentősen betakarná a  csillag környezetét ( belső tartományt ) Nem sok esély van arra nézve , hogy a két bolygó  teljesen elpusztul, mivel igen nagy arányban már rendelkeztek ( rendelkeznek ) beslő folyékony köppennyel, szuperszilárd maggal. Itt elképzelhető az hogy amikor a két hatalmas bolygó egymásba " szalad" rengeteg anyagot szakítanak ki egymásból ( kb. akár 2 jupiter tömegnyit is....) majd egymásba  elnyelődnek. Ennek nagyobb része maga a új égitest körül maradna , ami a két hatalmas bolygó ütközéséből adódna.

Két ekkora tömegű bolygó összeütközése ,s elnyelődése által kb. egy 34 jupiter tömegű ún. barna törpét kapnánk.Ez a új égitest már messze nem nevezhettnénk " bolygónak " mivel tömege jócskán felette van az általánosan  elismert bolygótömeg határnak. Tehát az ütközésből egy új égitest keletkezik , a rendszerbe ! Ez elképesztő !!! Ha a Naprendszer nagy gázbolygói egymásba mennének, s elnyelődnének akkor sem lenne belőlle barna törpe, mivel így is kicsi lenne a össz tömegük ahhoz ( kb. 1,4 jupiter tömeg ) ez pedig egy ma ismert átlagos exobolyó tömegének bőven megfelell. Itt meg kell említenem azt is hogy a exobolygó táblázatba ( Hivatalos oldala )  jelenleg három olyan " exobolygó" van aminek a tömege 30 jupiter fölött  van. Nos ezek inkább barna törpék, mintsem bolygók, s egyátalán nem értem mért találhatók az exobolygók soraiban....

 

goodwp.com_16219.jpg

 

Nem kérdés hogy a óriások egymásba mennek tehát,  csak az a kérdés hogy hogyan...? Mindkettő megsemmesül ? Ez nem igen lehet lehetséges,  túl nagy a tömeg ahhot hogy két ilyen bolygó 120 000 km/órával teljesen elpusztuljon. Amikor magát a elméletet dolgoztam ki, hogy mi lehet a sorsuk a két bolygónak, először azt a eredményt kaptam hogy egymásnak ütközve teljesen elpusztulnak, s  egy hatalmas törmelék mező alakul ki a  rendszerben.

Az egymásnak ütköző bolygók, s az azokból kiszakadó rengeteg anyag ( kb. 2 jupiternyi ) egy törmelék mezőt alakít ki maga a új születő égitest kötül, és jut belőlle a csillag  környezetébe is. Nos ez lesz számunkra érdekes, mi lesz azzal az anyaggal ami csillag körül áll ? A válasz minden bizonnyal új bolygók !!!!! Nos ezek az ún. II generácíós bolygók kategóriájába tartoznának. Nos bár a törmelék jelentősebb tömeggel nem rendelkezik, ezért az újonnan kialakult új bolygó (k ) tömegeik nem érik majd el az 1 jupiter tömeget sem. Itt kisebb tömegű bolygók, Uránusz , vagy akár szuperföld típusú planétákat várhatunk el. Viharos keletkezés lesz ez ,amit a kialakult új barna törpe folyamatosan akadályoz majd. Lehetséges többeközött az is, hogy maga a  barna törpe körül alakulnak ki bolygók !  Ugyan is a törmelék anyag egy réssze maga a barna törpe körül áll majd pályára. S mivel találtunk már olyan barna törpéket amelyek körül bolygók vannak-- így ez a forgatókönyv is elképzelhető.

Ha helytálló az elméletem akkor a BD+ 202457-es bolygók összeütközése teret ad ún. II. generácíós bolygók kialakulásához. Akár az a csillag körül alakuljon ki, akár maga a barna törpe körül.