Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bolygók amelyek fehér törpe rendszerekben keringenek !

2012.06.26

Mai tudásuk szerint normál csillagok ( fősorozati ) körül alakulnak ki bolygók, de ez mára téves állítás, mivel több esetben is találtak bolygókat fehér törpe ( halott csillagtetem ) körül. Nos eddig körülbelül egy tucat olyan exobolygó ismert amely egy olyan rendszerben van ahol egy fehér törpe is jelen van. Nem tudjuk, hogy hogyan lehetséges ez teljesen, de úgy látszik magukat a bolygókat nehezebb " elpusztítani " mint hittük .

Vélhetőleg igen ritkák lehetnek az efajta rendszerek, 100 esetből jó ha van 2-őnél, hoyg van bolygó. Csillagászati felvételek, és vizsgálatok bizonyították, hogy egy halott forró csillag ( fehér törpe ) körüli anyagkorong formálódik, és vélhetőleg a nem túl távoli jövőben II. Generációs bolygók jönnek létre.Nos ez teljesen megdöbbentette a Csillagászokat, s ez miatt javában át kell gondolni a Naprendszer bolygóinak jövőbeli, s múltbéli keletkezését is. 

 

white-dwarfs.jpg

( Fehér törpék a körökben, vajon melyik körül vannak bolygók ? )

 

Fehér törpe körül is bolygók jöhetnek létre ( cikk 2006. áprilisából ).

Első alakalommal sikerült egy olyan anyagkorongot kimutattni egy pulzár körül , melyből később II. Generácíós exobolygók fognak kialakulni ! 1992-ben már találtak bolygókat pulzár körül. A 4U 0142+62 jelű pulzár távolsága 13 000 fényév, infravörös tartományban vizsgálva kiderült rólla anyagkorong övezi, melyböl idövel bolygók jönnek majd létre.A pulzár eredetileg egy 10-20 Naptömegü csillag volt, majd 100 000 évvel ezelött pusztult el, egy szupernóva robbanásban,maga a csillag rövid ideig csak 10 millió évig sugárzott.A kirepülö anyag egy része a csillagtettem körül maradt,mint protoplenális korong.( a korong sugara csak 1,6 millió km, s 10 földtömegü)Bár egyes
csillagászok kételkednek abban, hogy ebből létrejöhettnek-e bolygók,de elméletek azt mutattják itt is képesek bolygók összeállni.Igaz ezek nem Jupiter nagyságú ill. tömegü bolygók lesznek, s a keletkezésük is egészen eltér a "normál" bolygóktól.Az erös pulzár sugárzása miatt ezeken a bolygókon, legyen az szuperföldek is, életet nem igazán hordozhattnak.

Mivel a korong jóval kevesebb anyagot tartalmaz , mint egy eredeti bolygókorong, a kifejlödött bolygók valószínüleg Föld-tipusúak lesznak.Kevesebb illékony anyaggal,s több nehezebb elemet alkoktva.A bolygók összetétele igen eltér majd a Naprendszerbeli ill. a ismert összes többi bolygójáétól.Ez olyan mintha egy óriásbolygó körül alakulnának ki holdak---csak kisebb kivitelben.

 gasdisk.jpg

             ( Vajon hány törpe körül lebeg még bolygók, s milyen gyakoriak ? )

Néhány ismert rendszer ahol bolygó és fehér törpe is "együtt van" egy rendszerben..........

DP Leo b. exobolygó.

Az exobolygó 6,1 jupitertömegű, és egy olyan rendszerben kering amely egy vörös törpecsillag és egy fehér törpe csillag körül kering. A planéta 8,2 Cs.e-re és 28 éves időszakban kering.

HD 27442 b. exobolygó.

A két társ elég messze van egymástól, a rendszer egy narancssárga óriáscsillagból, és egy fehér törpéből áll. Maga a bolygó HD 27442 A b. a nagy csillag körül kering kb. 1 éves időszakban, és 1,2 Cs.e-re a a csillagóriástól. A planétát 1,3- és 1,5 jupiter tömegűre becsüljük. Maga a fehér törpe messze 240 Cs.e-re esik a bolygó, és ezzel a főcsillagtól.

HD 13445 A b. exobolygó.

A HD 13445-ös rendszer egy K- típusú törpe csillag és egy fehér törpéből áll. Maga a bolygó a K csillag körül kering.( ? )

PSR B1620-26 b. exobolygó.

Ez egy igen érdekes páros, két ritka csillag alkotja, egy neutroncsillag és egy fehér törpéből áll. 2,5 jupitertömegű maga a bolygó, 23 Cs.e-re kering a párostól, peiródusa kb. 100 év. Maga a bolygó a kettős körül kering.

NN Ser b és c. exobolygók.

A rendszer egy vörös törpecsillag és egy normál fehér törpéből áll. A bináris társak egymás körül 3,1 óra alatt kerülik meg, két bolygó ismert körülöttük, ezek a NN Ser ( AB ) a és b. 6,9 és 2,2 jupitertömegűek, peiródusuk 7,7 év, és 15,5 év. Távolságuk 3,39 Cs.e és 5,3 Cs.e.

 

Vélhetőleg a teleszkópok, és a techikai vivmányok javulása újabb több tucat ilyen rendszer lesz ismert, s a táblázat folyamatosan bővülni fog. Fehér törpe körül nem igen lehet élet, a csillag bár fényes még sem olyan sugárzású fénytartományban " világít " ami kellene az élet kialakulásához. De itt sem szabad kizárni az idegen életforma megjelenését sem ! 

 

Ifj. Balaton András ( 2012/06/26 )