Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bolygók: már a kialakuláskor halottak voltak....

2012.04.27

A csillagászat és az exobolygókutatás újabb adaléka azon exobolygók, amelyek a keletkezésük után pár millió év múlva, már el is pusztulnak. Ezek a gyorsan keletkező, és " gyorsan " eltünő planéták, ritka számban lehetnek az Univerzumban. Jelenleg több száz olyan bolygórendszer ismert , amelynek a kora több milliárd év, s olyanok is ismertek amelyek csak pár millió évesek. Saját Naprendszerünk 5 milliárd éves. Vannak olyan exobolygók, amelyek tekitélyes tömegű csillagok körül alakulnak ki, ezeket a csillagászok a gyorsan elmúló " pillanatbolygók " nevet adták neki. 

 

szupernova-robbanas-egy-bolygorendzerben-.jpg

( egy hatalmas csillag életének rövid vége......a bolygói a másodperc alatt elpusztulnak...)

 

Egy hatalmas felhő összeomlásából, kialakul  maga a nagy tömegű csillag, ami igen fényes, és erős a sugárzása. Ekkor egy ilyen csillag nagyából 10 millió évig él ( max: 100 millió év ), utána a csillag hipernóvarobbanásban vész el. S ha ekkor voltak bolygók( i ) körülötte, azonak még a hanvai sem maradnak meg. Jelenleg kb. egy tucat olyan fiatal rendszer ismert ( csillag + bolygó ( i ) ) amelyek az elkövetkezendő pár millió év múlva nóvaként felrobbannak, és örökre elsötétülnek. Csillagászok vizsgálták a szomszédos Nagy Magellán Felhőben ( NMF ) kisérőgalaxisunk, olyan nagy tömegű és sugárzású csillagokat, amelyek körül abszolút nem vártunk planétákat. Kutatások bebizonyították, hogy egy efajta nagy tömegű, és erős csillagszél határsára is kialakulnak bolygók a csillag körül.

" Ahol  egy apró esélye meg van a bolygók keletkezésének, ott bolygók lesznek"-Ifj Bataton András.Sajnos ezeken a bolygókon nem telhet el annyi idő, hogy ott bármely bolygóján is élet alakulhasson ki. Tételezzük fel, hogy kialakul egy Föld szerű bolygó egy efajta " öngyilkos csillag " körül, mire elérni azt a állapotot a bolygó, hogy felszíne lehűlne, és légköre " élhetővé " váljon, a csillaga már is mindennek véget vet, a saját életének is. Maga a fellángolsá gyors és látványos, és az esetek 99 %-ban egy kiterjedt planetáris ködként marad vissza,( kép alul ), aminek a központjában, vagy egy sürű neutroncsillag, vagy egy fekete lyuk marad vissza.

 

tumblr_l25x3ccyie1qzkje1o1_500.jpg

                ( Egy csillagrobbanás képe, hatalmas erősségű, még is halktalan..)

Természetesen, lehetnek, s vannak is rá utaló jelek, hogy egyes  bolygók  átvészeltek ehhez hasonló pusztító kataklizmát. A  " túlélők " azonban , csak is nagy tömegű bolygók lehetnek, mivel a kis tömegű bolygók eleve nem vészelhetik át egy ilyen robbanást. Kutatások szerint, az efajta rövid életű bolygók az Univerzum keletkezése első pár milliárd évében volt jelentős, s akkor 1000-szer több csillag robbant fel mint most, és 1000-szer több bolygó tünt el örökre. Hogy akkor felrobbantak ezek a csillagok, és velük együtt a bolygók, az csak " nekünk jó ", mivel a sok milliárd éve elpusztult csillagok és bolygók maradványaiból keletkezett a mi Napunk is, és vele együtt a Föld is !

Tehát, a rövid életű exobolygók ( s csillagaik...) korszakának a megértése , azért is fontos, mert maga a Föld, és a Nap is belülük származtathattók. Ezért is nevezik a Napot II. generációs csillagnak, hajdan elpusztult csillagok, és bolygók maradványaiból keletkezett. Ezek az exobolygók egyfajtaképpen egy " pillanat" műve alatt keletkeznek, s tűnnek el, maga a Naprendszer születése óta több százmillió ilyen exobolygó tűnhetett el így.

 

( Ifj Balaton András 2012/04/27 )