Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Bolygó az Alfa Cent B. körül !!!

2012.11.21

 

A Csillagászok bejelentették, hogy megtalálták a Földhöz eddig legközelebb eső exobolygót, a szomszédos csillag az Alfa Centauri B. körül. Az új exobolygó ráadásul egy szuperföld típusú exobolygó , mivel elég közel kering a csillagához  ( kb. 6 000 000 km-re tőle ) a felszíni hőmérséklete igen magas 1200 C fokos, ( ez még a Vénusz bolygó 470 C fokos felszíni hőmérsékleténél is melegebb...) A rekorder az Alfa Centauri B.  b. exobolygó csupán 4,4 fényévra esik tőlünk, ráadásul hármas csillagrendszerben található. A ma ismert legtöbb exobolygó távolsága több száz, vagy több ezer fényév, esik tőlünk. 

Az új szuperföld tehát egy ún. forró Szuperföld kategóriájú barátságtalan világ.A kutatók szerint itt nem várhatunk életre utaló nyomonat, az az körülményeket. A csillag amely körül kering egy narancsszínű K0V típusú , Napnál kisebb égitest.

 

 

alphacentauriexoplanet_m_10.jpg

 / Az Alfa Centauri B. b. exobolygó fantázia ábrája. /

Az Alfa Cent B. csillagtól 23 Cs.e-re ( 3,4milliárd km-re ) esik társa az Alfa Cent A. csillag, egymás körüli keringési idejük 79,9 év. Az Alfa Cent B. csilag fényes, Nap-típusú csillag a Szuperföld oly érdekes pozícióban van, hogy vannak időszakok amikor az egész bolygón világos van--- az az nappal.  Ez akkor történik meg, amikor a bolygó pontosan a két csillag között helyezkedik el.  Ekkor az Alfa Cent B. b. jelű exobolygón teljes világosság van, egyik felén a narancsszínű csillaga vakítóan világít, míg a másikon, kissé távolabb egy sárga színű csillag világítja be az eget.

 

cosmos114_01.jpg

Egy bolygó ahol van olyan időszak amikor soha sincs este.

A rendszerhez tartozik még egy halvány vörös törpecsillag a Proxima Centauri C. Az exobolygóról ez a csillag szinte láthatattlan, beleolvad a környezetébe, a háttércsillagokba. Emiatt olyan érzetet kelt mintha nem is tartozna a rendszerhez. ( Itt meg kell említeni azt, hogy vannak csillagászok akik azt hangoztassák, hogy a kis vörös csillag csak véletlenül mozog  a Alfa Cent A /B közelében. ) A Proxima Centauri C. csillag jelenleg 15 000 Cs.e-re esik a kettőstől, ami elég nagy távolság. 

Kutatók kerestek bolygót ( bolygókat ) a Proxima Centauri C. körül is, de  nem akadtak semmilyen égitestre sem. Ez még nem jelenti azt hogy ne lenne bolygó ( i )  vagy más égitest körülötte.

 

Forrás: ( magyar- és angolulis...) :

http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri

http://en.wikipedia.org/wiki/Alpha_Centauri_Bb

http://exoplanet.eu/catalog/alf_cen_b_b/

http://hirek.csillagaszat.hu/exobolygok/20121017-alfa-cen-b-bolygo.html

http://www.origo.hu/tudomany/vilagur/20121017-alfa-centauri-foldtomegu-bolygot-talaltak-a-kozelben.html