Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2012 első bolygói: Bizarak.........

2012.01.12

Meg van 2012 első bolygói, ráadásul nem is akármilyenek egy kis vörös csillag körül találtak három a Földnél kisebb " szuperföld "  bolygókat. A KOI-961 rendszer tőlünk 126 fényévre lévő "mini naprendszer" egy kis vörös törpe csillag körül 3 bolygó kering, olyan közel csillagukhoz, hogy a rendszer maga kisebb mint a Jupiter rendszere.A KOI-961-es rendszer bolygóinak a tömegei egyelőre nem ismeretes, viszont az átmérőjük ismert, s ez a Föld átmérőjének 0,78   0,73 és 0,57 %-ka. A bolygók nagyon közel keringenek a csillagukhoz, a legbelső 900 000 km-re 10,8 óra alatt járja körül a csillagát.( majdnem 1000-szer nagyobb a peiródusa mint a Földé.) Igen kevés bolygó ismert ami egy napnál is kisebb idő alatt kerüli meg a csillagát. A legbelső bolygó KOI-961 c. átmérője  becslések szerint igen kicsi 9300 km-er. Ez azt jelenti hogy a Földnél kisebb, s nagy valószínűség szerint kőzetből áll, s mivel kisebb a átmérője a Földnél lemeztektonika sem lehet rajta.( bár itt nem ismeretes a tömeg ! ) KOI-961 b. 1,7 millió km-re 1,2 napos peiródusban kering csillaga körül, átmérője kb. 10 000 km-er, ami színtén a eddig talált rekordorok közé tartozik ! A külső bolygó is 2,3 millió km-re 1,8 napos peiródusban kering csillaga körül. A KOI-961 b. ez átmérője kb.7300 km ! Ez azt jelenti , hogy a sok ezerszer nagyobb földtömegű bolygók között messze a legkisebb ! Ez a bolygó egy "forradalmár" megtaláltuk az első ún. exo-Marsot !

 

615219main_artistconcep_4x3_946-710.jpg

A rendszer fantáziaképe ( felül ) ,ritka számba megy hogy egy olyan rendszert fedeznek fel, aminek minden bolygója ún Szuperföld.Vélhetőleg egy ősi rendszer amelynek a bolygói "csontszárazak" és igen sűrűek lehetnek. A csillagászok számításai szerint a bolygók túl melegek ahhoz hogy ott folyékony ( vagy jég ) víz fordulhasson elő, így ezek a világok amolyan Merkúr bolygót idéznék, csak annál nagyobb mérteben.A túl nagy meleg miatt is a Lakhatósági Zónába sem esnek bele.( ezt a  Kepler -űrteleszkóp állapítptta meg ) Eddig nem sok "kőzet alapú" világról tudunk, (   szuperföld tartozik ebbe a kategóriában, de ez nem teljesen vílágos, mert lehet még ennél több is , egyes bolygók nagyobbak a Földnél is, miközben a tömegük meg annak 8-szorosa, vagy épp alig nagyobbak a Földnél, és tömege még is kisebb a bolygónkénál...) a  jelenleg felfedezett 3 bolygó viszont gyarapította a Föld típusú bolygók sorait.

Alsó Kép: néhány fontos Szuperföldek, átmérő szerint, a képen "kék" bolygónk is megmutatkozik.

 

planetlineupkoi961.jpg

A Kepler-Űrteleszkóp a csillagászokat egyre inkább rávilágítja arra mennyire sok kőzet bolygó van "odakint" s még van mit felfedezznünk.A Kepler csaknem 1200 "feltételezett" exobolygójának a kielemzése jelenleg is tart, s időközben a megerősített bolygókat nyilvánosságra hozzák, egyre inkább élesedik a kép egy Igazi Lakott ( lakható ) Föld megtalálásához. Vajon mikor jön el az a idő amikor a Kepler tudományos csapata bejelenti hogy olyan bolygót találtak amin élet van........? 2012, vagy 2013-ban, esetleg még messzebb 2015-ben ? Annyi bizonyos ehhez a idő-határhoz elég közel vagyunk már, de itt nem szabad elfelejteni hogy a Kepler nem biztos hogy talál lakott bolygót, annak ellenére hogy több tucat Föld szerű bolygót is talál.

 

systemjupitercomparisonkoi961.jpg

A Jupiter és a KOI-961-es rendszer összehasonlítása ( kép felül ).

Rengeteg kőzetbolygó van odakint, s ezekre a apró tömegű bolygókra igen presszíz műszerekhez van szükség, s sok időre hogy megtaláljuk őket. A Kepler-űrteleszkóp  a csillagok kis számát figyeli csak, ami elenyésző   ( 150 000 csillag ) s ez is csak az égbólt kis részére összpontosul. Vélhetőleg több ezer bolygó létét  erősiti meg. A felfedezett Kepler exobolygók soraiban vannak az eddig ismert legkisebb tömegű, átmérőjű és legkülönlegesebb világok.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.