Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

100 idegen bolygórendszer ismert !......

2012.02.16

2012. Február elején az exobolygók sorai a szokásos módon nőnek, s egyre inkább kisebb bolygókat találnak, a napokban viszont az exobolygókkal foglalkozó tudósok bejelentették---" túl vagyunk a 100 idegen naprendszeren is". Nos ez nagy lépés, innentől fogva, több száz, majd több ezer exobolygó rendszer  lesz ismert. Vajon mit jelent ez a lélektani átlépés ? Mért  olyan fontos ez ? A válasz: semmi fontosság nincs benne.

mostpowerfulstar_cgi_05_knownuniverse3-.jpg

Bármi hihetettlen a exobolygók felfedezése óta (1995 ) minden évben eljön az a nap , amikor a csillagászok bejelentik hogy átléptük a 100  exobolygó felfedezését, majd a 200.ik , 300. és a 700.ikat is -nos ez sem meglepő, mégis a csillagászok szeretnek " elődrukkolni" ezzel. Nincs fontossága addig míg olyan bolygót nem találunk amin élet lehet ( vagy van ). Rengeteg lakhatattlan bolygó van odakint, s sokuk igen barátságtalan, míg telik az idő egyre többet és többet találunk belőlük. Jelenleg 760  ismert ( feltételezett  olyan 2500 ), de ez  a szám bő 10 év múlva elérheti a 10 000-et is, és ezek zöme is nagy Jupiter típusú bolygó lesz, élet számára élhetettlenek. A jelenlegi technológiákkal a Jupiter típusú bolygókat könnyebb kimutattni, ezért van belőlük több is, mint kis bolygókból ( szuperföldek ).

100 rendszer ebben csak nem 700 bolygó, többségük kettes, de akad 6-os rendszerek is, az hogy egyre több " bolygórendszereket"  találunk megerősíti azt a elméletet, hogy  a Naprendszer messze  nem az egyedüli bolygórendszer a világmindenségben. Az hogy 100.ik agy a 1000-dik bolygórendszert fedezték fel az mellékes. Kepler csapata fő feladata igaz Földet találni, amin élet is lehet --s ezért rengeteg adatot nézznek át, szuperszámítógépekkel.